Kontekst

Digitalizacija u zemljama zapadnog Balkana | Kontekst

Živimo u digitalnom dobu, a digitalno društvo, pametni gradovi i automobili te roboti i vještačka inteligencija postali su stvarnost.

Bosna i Hercegovina domaćin je Šestog digitalnog samita Zapadnog Balkana, najvećeg digitalnog događaja u regiji.

Brzi razvoj informacijskih tehnologija olakšao je svakodnevni život savremenog čovjeka. Digitalizacija je unaprijedila poslovanje firmi u smislu uštede vremena, energije, novca, prostora. Stručnjaci kažu da je digitalizacija nastavak treće industrijske revolucije, koja je trajala ‘80-ih godina, i ulazak u četvrtu – industijsku revoluciju podataka. Živimo u digitalnom dobu, a digitalno društvo, pametni gradovi i automobili te roboti i vještačka inteligencija postali su stvarnost. Softverska industrija godinama unazad ima znatno učešće u ukupnom bruto domaćem proizvodu Bosne i Hercegovine.

No, dokle je država stigla u digitalizaciji i kada će se bh. društvo moći nazvati digitalnim za “Kontekst” govore: Edin Forto, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Amel Kovačević, dugogodišnji bankar i diplomat, i Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Fondacije Telemach i direktorica prodaje korisničkih servisa te kompanije.

Emisiju uredio Harun Karčić, voditelj Emir Nuhanović.

Izvor: Al Jazeera