#AJBCAFE

#AJBCAFE: Vjera – u ime identiteta

Koliko internetski botovi doprinose raspirivanju vjerske netrpeljivosti i koje su opasnosti od prelijevanja tih tenzija u stvarni svijet?

Otkud tolika mržnja na društvenim mrežama i izvan njih kada vjera propragira suprotno? Koliko internetski botovi doprinose raspirivanju vjerske netrpeljivosti i koje su opasnosti od prelijevanja tih tenzija u stvarni svijet?

S nama su u AJB Caféu Dalibor Milas, pastoralni teolog Univerziteta u Grazu, Valerija Ereš, specijalistkinja za digitalni marketing kompanije “ZenDev”, i Dragan Komadina, dramaturg, te koautor predstave “Identitluk”.

Gosti ovog izdanja ističu odgovornost vjerskih čelnika za raspirivanje mržnje i uvođenje razdora među ljudima, ali i ličnu odgovornost pojedinca za nedjelovanje u skladu s vjerskim načelima. U Bosni i Hercegovini je, kako tvrde, prisutna takozvana ulična duhovnost, koja ne propagira jezik ljubavi nego mržnje.

Svemu ovome doprinose i internetski botovi, agencije i pojedinci plaćeni i angažovani za plasiranje štetnog, diskriminatornog sadržaja na društvenim mrežama kako bi postigli ciljeve svojih nalogodavaca. No, ovakav sadržaj kreiraju i osobe iz ideoloških razloga, također izazivajući nasilje na internetu, a nerijetko i izvan njega.

Na koji način samoregulisati ovakav sadržaj na internetu, ali i prijaviti prijetnje i potpirivanje vjerske mržnje, koje je kažnjivo zakonom u BiH, saznajte u novom izdanju serijala.

Emisiju pripremila i vodila Lejla Mazlić.

Serijal AJBCAFÉ o govoru mržnje te diskriminatornom i dezinformacijskom sadržaju na društvenim mrežama nastao je u okviru projekta Social Media 4 Peace, koji finansira Evropska unija, a provodi UNESCO.

Izvor: Al Jazeera