Poznajemo li zaista Izrael?

Znate li zašto Washington stoji rame uz rame s Izraelom u njegovom trenutnom ratu protiv Palestinaca?

Postoje svega dva ili tri arapska istraživačka centra ili institucije koje se bave detaljnim proučavanjem Izraela, a ti centri nisu poznati javnosti (Al Jazeera)

Dok ste vi, dragi čitaoci, šokirani brojem žrtava koje svakodnevno ginu u izraelskom barbarskom ratu u Pojasu Gaze, i čiji će se broj povećavati dok čitate ove redove, morate sebi postaviti jedno pitanje: Poznajete li zaista Izrael?

Pod time se ne misli na emocionalno znanje vođeno osjećajem bijesa i mržnje zbog scena ubijanja i razaranja koje Izrael vrši nad djecom, ženama i starcima u Gazi, ili historijsko znanje izvučeno iz priča očeva i djedova o historijskom neprijatelju Arapa i muslimana u posljednjih sedam i po decenija. Misli se na prilično ozbiljno i temeljito znanje kroz otkrivanje, preispitivanje i razotkrivanje svega na čemu je ova država sazdana, svega što je uradila i što planira uraditi u budućnosti.

Znate li išta o putovanjima Brightright koje Izrael organizira svake godine za mlade Jevreje iz cijelog svijeta kako bi posjetili Izrael na nekoliko dana i produbili svoj jevrejski identitet? Znate li koliko je mladih ljudi posjetilo Izrael kroz ova putovanja otkako su počela prije tri decenije? Znate li ko finansira ova putovanja i zašto?

Jeste li znali koliko je zatvorenika Izrael držao u svojim zatvorima prije sadašnjeg rata, a prije nego što je pokrenuto pitanje razmjene talaca i zarobljenika? Znate li broj žrtava koje je Izrael ubio na Zapadnoj obali od početka ove godine?

Putovanja Birthright Israel

Također, znate li kolika je veličina izraelske ekonomije i koji su njeni najznačajniji izvozni proizvodi? Znate li veličinu stranih ulaganja unutar ove tvorevine? Znate li koliko tvornica i kompanija oružja posjeduje Izrael? Znate li koliko kompanija za naprednu tehnologiju posjeduju i vode Izraelci, kako unutar ove tvorevine tako i izvan nje?

Znate li koliko se donacija na godišnjem nivou prikupi za Izrael u Americi i Evropi? Znate li koliko članova američkog Kongresa posjeti Izrael svake godine kroz besplatna putovanja koja u potpunosti finansiraju jevrejske organizacije koje su osnovane u tu svrhu?

Proganjanje

Znate li količinu vojne i ekonomske pomoći koju je Amerika pružala i još uvijek pruža Izraelu od njegovog osnivanja do sada? Znate li zašto Washington stoji rame uz rame s Izraelom u njegovom trenutnom ratu protiv Palestinaca?

Znate li zašto izraelski narativ dominira zapadnim medijskim platformama, dok se odbacuju druge? Znate li zašto Izrael progoni svaki glas koji kritizira njegovu politiku na američkim univerzitetima, istraživačkim institucijama i drugim mjestima? Znate li zašto velike međunarodne kompanije u mnogim oblastima paze da ne naljute Izrael, kao što je to nedavno učinio američki milijarder Elon Musk?

Znate li broj međunarodnih rezolucija donesenih u Vijeću sigurnosti i Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda a koje Izrael odbija provesti? Znate li koliko je puta Amerika iskoristila pravo veta da zaštiti Izrael u Ujedinjenim narodima? Znate li zašto Izrael i Amerika nisu ostvarile uspjeh u postizanju rješenja s dvije države? Znate li zašto svijet odbija primirje uprkos ogromnim ljudskim gubicima i stradanju žena i djece u Pojasu Gaze?

Krnjavo znanje

Znate li, dragi čitatelji, da postoje samo dva ili tri arapska istraživačka centra ili institucije koje detaljno proučavaju Izrael, i da su ti centri uglavnom nepoznati javnosti? Jeste li znali da neke arapske zemlje odbijaju da osnuju i uspostave ove centre zbog brige i straha od Izraela? Jeste li znali da je Izrael zatvorio neke od ovih istraživačkih centara nekoliko godina nakon njihovog osnivanja?

Jeste li znali da, s druge strane, Izrael ima desetke istraživačkih centara koji se bave proučavanjem arapskog svijeta iz svih aspekata: političkih, društvenih, ekonomskih, kulturnih, književnih, historijskih, vjerskih itd.?

Jeste li znali da neki od najvažnijih istraživačkih i akademskih časopisa o Bliskom istoku izlaze u Izraelu ili imaju izraelske urednike i autore? Jeste li znali da Izrael troši više od 6 posto svog bruto domaćeg proizvoda ₋ koji premašuje pedeset milijardi dolara ₋ na obrazovanje? Jeste li ste znali da je najmanje deset izraelskih naučnika i pisaca dobilo Nobelovu nagradu?

Vjerovatno ne znate odgovor na sva ova i mnoga druga pitanja, a ako znate, to je zasigurno nedovoljno, krnjavo i nepotpuno znanje; i to iz prostog razloga što neprijatelja niste detaljno proučavali, analizirali i demontirali kao što je on to činio s vama decenijama.

Izrael zna sve o Arapima, njihovoj prošlosti i njihovoj sadašnjosti, i želi iskoristiti ovo znanje da oblikuje svoju budućnost.

Najvjerovatnije nećete znati odgovor na sva ova pitanja sve dok imamo sisteme, vlade i elite koje vas žele držati u neznanju, marginalizirati i iskriviti vašu svijest o prirodi sukoba s izraelskim cionističkim neprijateljem.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera