Već viđeno patetisanje Aleksandra Vučića

U predvečerje novih predsjedničkih izbora, Aleksandar Vučić ponovo diže tenzije, pravi dramu izjavama da ne zna da li će se kandidovati za novi mandat.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin (desno) rekao je da ako predsjednik Aleksandar Vučić odbije kandidaturu za drugi mandat na predsjedničkim izborima, on će nastavi Vučićevim putem (Anadolija)

Otprilike u ovo vreme, a pre pet godina, tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu ne pada na pamet da učestvuje na predsedničkim izborima. Tomislav Nikolić, koji je pobedom nad Borisom Tadićem 2012. godine doveo Srpsku naprednu stranku na vlast, pomislio je da će mu se sreća osmehnuti još jednom i da će bez ikakvog problema i on ostati upamćen u istoriji srpske politike kao neko ko je bio na čelu zemlje u dva navrata, mandata.

Kako su se izbori približavali, marta 2017.godine, bilo je sve jasnije da će se Nikolićev san raspršiti poput sapunice. Vučiću je, ipak na kraju, palo na pamet da se kandiduje i pobedio je u prvom krugu, bez većih problema. Kasnije je revidiranje svog stava, a slobodno možemo da kažemo i gaženje sopstvene reči, pravdao time da rezultati istraživanja nisu davali gotovo nikakvu šansu za pobedu u prvom krugu tada aktuelnom predsedniku Srbije Nikoliću, a da drugi krug donosi mnogo neizvesnosti. Vučić je tada odlučio da igra na sigurnu kartu, na sebe, i time doveo do prvog ozbiljnijeg sukoba u sopstvenoj stranci. Sukob je završen ozbiljnim namirenjem Nikolića, iako je u jednom trenutku rešio da se kandiduje samostalno.

Ponovljeni scenarij

Ove 2021. godine, u predvečerje novih predsedničkih izbora, Vučić ponovo diže tenzije, pravi dramu izjavama da ne zna da li će se kandidovati, da će sačekati rezultate istraživanja ko bi drugi mogao da bude kandidat, a i da mnogo toga zavisi ko će biti kandidat opozicije. Ako bude čekao opoziciju da se dogovori oko njihovog zajedničkog kandidata, izgleda da će se načekati. To je, međutim, neka druga priča.

Početkom maja 2020. godine rekao je da “ne bi voleo da se ponovo kandiduje za predsednika Srbije”. Naglasio je da i do kraja te godine sigurno neće biti predsednik SNS. Evo nas u drugoj polovini 2021. godine, a Vučić je i dalje predsednik stranke. U međuvremenu, malo-malo, pa govori o tome kako se još ne zna ko će biti kandidat SNS, daće da razmisli, da tragaju za još nekim ko može da pobedi u prvom krugu i svakakve ostale gluposti.

Predsjednik voli da izaziva žaljenje god ljudi

Naravno da će se kandidovati za predsednika Srbije na predstojećim izborima, ali on je takav tip čoveka koji obožava da patetiše i na taj način izaziva žaljenje god ljudi. On jedan ne spava noću, radi 24 sata svih sedam dana u nedelji, ne ide na odmor, imam malu platu, neće da se kandiduje za predsednika… Takav je od početka svoje političke karijere. Kada god se nađe u situaciji da će argumentima da bude pritisnut uza zida, uvek pribegava reakcijama koje bi trebalo da dovedu do sažaljenja prema njegovom liku i delu. A, srpski narod, poput zapete puške čeka da mu da taj traženi vetar u leđa i da onda ispada kao ono – ja ne bih, ali eto kada vi tražite nemam drugu mogućnost nego da nastavim da se borim za vas i za Srbiju. Za povratiti, ali bukvalno.

Čim je prvi put pomenuo mogućnost da se ne kandiduje za svoj drugi mandat, odmah se javio ministar policije, čovek od njegovog najvećeg poverenja, Aleksandar Vulin i poručio mu da se što pre odluči, jer ako on ne bude bio kandidat, Vulin će da nastavi njegovim putem. Objasnio je Vulin da onda neko mora da nastavi Vučićevu viziju Srbije, a u nikoga drugog nema poverenje. Drugim rečima, samo je Vulin sposoban i jedan jedini koji može da izgura tu i takvu viziju Srbije. U Vulinovoj glavi, doduše, malo proširenu – Srpskim svetom.

Vulinove ambicije

Ako ništa drugo, Vučić će morati da se kandiduje, upravo zbog Vulina. Bilo bi lepo videti nekoga poput Vulina kao predsedničkog kandidata ujedinjene vlasti. Građani Srbije bi mogli da odahnu, jer on ne da ne bi pobedio u prvom krugu, već se sigurno ne bi izborio ni za drugi. Neke druge planove ima Vučić za Vulina.

Queen of drama, moraće, ipak, da još jednom poturi svoja leđa, da bi zadržao poluge vlasti koje ima. Ne postoji niko ko bi i uz njegov najiskreniji blagoslov pobedio u Srbiji. Toga bi postala i svesna opozicija da hoće da izgura ideju da se barem lokalni izbori održe po većinskom sistemu, gde bi Vučićevi puleni morali pred svoje sugrađane da izađu pod svojim imenima, a ne da se kriju iza njegovog. Izbori za mesne zajednice u Srbiji se obavljaju sa listama koje nose Vučićevo ime. Ali, i to je neka druga priča.

Možda je Vučić iskren u ideji da bi voleo da neko drugi iz njegovog okruženja može da bude predsednik, ali sam je kriv što je napravio takav sistem koji funkcioniše samo ko je on na vrhu. Bez njega na čelu, sve se ruši oko njega.

Kraj nakon Vučića

Postoje u Srbiji optimisti koji veruju da neko iz međunarodne zajednice može da utiče da se on povuče, da ga nekako ucene, zaprete, ali “to june teško da će da nas mune”. Međunarodnoj zajednici je i dalje važnija stabilokratija od demokratije i zato je Vučić najveći adut tog sveta.

Verovati da je umoran i da će dići ruke od svega je isto poput verovanja da je zemlja ravna ploča ili da nam Bil Gejts ubacuje čipove kroz vakcinu.

Nešto veoma nepredviđeno i neočekivano bi moralo da se desi da Vučić ne bi istrčao ovu predstojeću predsedničku trku. Vučić nema nekog drugog Vučića kojeg je imao Nikolić i koji ga je poslao u prevremenu penziju. Vučić je jedan jedini, što i nije mnogo loše, jer njegovim odlaskom sa mesta predsednika Srbije, na izborima koji bi iole ličili na slobodne i demokratske, vlast SNS bi se srušila poput kule od karata. Živi bili, pa videli.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera