Ako vlast nije proeuropska, ni društvo neće biti pristojno

Više je nego jasno da Hrvatsku, u političkom i civilizacijskom smislu, i dalje najbolje opisuje ona otužna, a toliko česta uzrečica: ‘Izvana gladac, iznutra jadac’.

Kampanja u Zagrebu i Splitu pokazala je kako se lako rasplamsaju civilizacijske slabosti priučeno europeiziranoga hrvatskog društva, piše autor (Sanjin Strukić / Pixsell)

Hajka na građanski angažman u Zagrebu i potkopavanje akademskih standarda u Splitu – to je sažetak predizborne kampanje za drugi krug gradonačelničkih izbora u dva najveća hrvatska grada. I pritom – što je vjerojatno najveće razočaranje – takvu atmosferu potiče i premijer Andrej Plenković osobno, kompromitirajući predodžbu o sebi kao zagovorniku europskih vrijednosti, koju je pažljivo i uporno gradio.

Prvi krug izbora za župane, gradonačelnike i lokalne skupštine održan je u Hrvatskoj 16. svibnja. Prema izbornim pravilima, župani i gradonačelnici biraju se među dva najbolje plasirana kandidata u drugom krugu dva tjedna kasnije, ako nijedan kandidat ne osvoji natpolovičnu većinu glasova. U Zagrebu, u završnici izbora, u nedjelju, 30 svibnja, sučelit će se Tomislav Tomašević, kandidat Zeleno-lijeve koalicije, i Miroslav Škoro, kandidat radikalno desnog Domovinskog pokreta. U Splitu, u drugi krug ušli su Ivica Puljak, kandidat stranke Centar te kandidat HDZ-a Vice Mihanović.

Kampanja u ta dva grada pokazala je, nažalost, kako se lako rasplamsaju civilizacijske slabosti priučeno europeiziranoga hrvatskog društva. U Zagrebu je to poprimilo  zabrinjavajuće razmjere, jer je tabor Miroslava Škore na politički najperfidniji način ostvario najavu ideologizacije kampanje za drugi krug.

Hajka utemeljena na teorijama zavjere

Škoro je u izbornoj noći nakon prvog kruga Zeleno-lijevu koaliciju proglasio “ekstremnom ljevicom”, i odmah stao zazivati boga: “Domovinski pokret će stati nasuprot naletu ljevice koja želi osvojiti grad Zagreb”, kazao je, i nastavio: “Posebno ovakve ljevice koje je na mahove pokazivala, i kroz svoje djelovanje i istupe, elemente onoga na što se niti Hrvatska niti Zagreb ne smiju vratiti. To nije budućnost naše zemlje, Zagreba i naše djece. Uvjeren sam da ćemo u drugom krugu pokazati da postoji dovoljno razuma i pameti da u jednoj argumentiranoj raspravi raskrinkamo to što se zove zeleno-lijeva koalicija. To nit’ je zeleno, nit’ je samo lijevo, to je prije svega i nadasve ekstremno lijevo i to će biti zaustavljeno u drugom krugu. Tako mi Bog pomogao”, kazao je Škoro.

I hajka je krenula, utemeljena na staroj, oprobanoj desničarskoj teoriji zavjere, prema kojoj izdajnički ljevičari “sišu” državni novac ili ih financira međunarodni ljevičarsko-židovski lobi – dežurni je krivac George Soros – kako bi zavladali državom i odnarodili zemlju.

Kampanja za Škorin račun odvijala se u širokom frontu, od samostalnih propagandista koji su Zeleno-lijevu koaliciju proglašavali “četnicima”, preko kampanje dezinformacija na društvenim mrežama i u opskurnim medijima, do programatskih tvrdnji Miroslava Škore, koji je na uzastopnim konferencijama za novinare iz dana u dan povisivao svotu koju su aktivističke udruge, prema njegovim tvrdnjama, “izvukle” iz proračuna grada Zagreba i hrvatskog državnog proračuna.

Cijela ta bizarna kampanja dezinformacija, dezinterpretacija, izmišljotina i uvreda kulminirala je apsurdnom Škorinom tvrdnjom, prema kojoj su Tomislav Tomašević i njegova koalicija – nastavljači i nasljednici Milana Bandića! Istog onog dvadesetogodišnjeg gradonačelnika Bandića kojemu su se Tomašević i njegovi godinama hrabro suprotstavljali, i koji i jest glavni krivac – ili zaslužnik – za to što je Zeleno-lijeva koalicija postala toliko uspješna u Zagrebu!

Nehaj HDZ-ovog kandidata

U Splitu, pak, kampanju je odredilo otkriće Vladimira Matijanića, novinara hrvatskog portala Index, da je HDZ-ov kandidat Vice Mihanović prepisao dobar dio svog doktorata, koji pritom još i vrvi nesuvislostima te gramatičkim i pravopisnim pogreškama. Jedan citat iz tog Mihanovićeva rada u Hrvatskoj je postao masovni predmet sprdnje, pa ga navesti i ovdje: “Teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti izazvala je operativna, društvena i ekološka zabrinutost, s obzirom na rizik od prekomjernog kapaciteta i disekomija razmjera.”

Doktorat Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja Vice Mihanović obranio je 28. veljače 2018. Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Nakon što je portal Index 12. ožujka objavio temeljit Matijanićev članak u kojemu argumentira da je Mihanović prepisao najmanje 18 posto svog doktorata, hrvatski su novinari otkrili kako je više HDZ-ovih dužnosnika doktoriralo na istom tom Ekonomskom fakultetu u Osijeku, pa su mediji – što u šali, što ozbiljno – pisali i o “autobusima hadezeovaca” koji su vozili na sedamdstotinjak kilometara dugoj relaciji Split – Osijek. Istodobno, raspala se komisija koju je fakultet osnovao da istraži medijske nalaze protiv Mihanovića, jer je četvoro od petoro sveučilišnih profesora odustalo od rada u toj komisiji, žaleći se na “medijski pritisak”.

Ništa od toga nije pokolebalo HDZ-ova kandidata Mihanovića. Umjesto da, u najmanju ruku, sam zatraži provjeru doktorata i odrekne se titule do kraja istrage – tako je, u sličnom slučaju, prošle godine učinila njemačka savezna ministrica obitelji Franziska Giffey – on je najavio tužbu protiv Indexa, a potom i javno izvrijeđao pismenog i uglednog novinara Matijanića, ustvrdivši da on “ne zna što su doktorati”, jer je “završio srednju školu u Livnu”. Dan nakon te izjave, Mihanović se ispričao stanovnicima Livna, ali ne i Matijaniću.

Huškačka i protudemokratska kampanja dezinformacija u Zagrebu te potpuni nehaj HDZ-ova gradonačelničkog kandidata prema akademskim standardima, otkrili su koliko je u Hrvatskoj lako otkliznuti natrag u vremena kada je sama vlast radila protiv demokracije i civiliziranih standarda građanskog društva.

‘Izvana gladac, iznutra jadac’

Svemu tome posljednjih je dana pridonio i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji svoj premijerski autoritet gradi na slici proeuropskog političara koji je u stanju civilizirati desno krilo HDZ-a. No na ovim je primjerima potpuno zakazao: komentirajući Škorinu kampanju neistina i podvala, posprdno je izjavio kako “ljevica plače”, dok je u Splitu, tri dana uoči izbora, vlasnika sumnjivog doktorata podržao tvrdnjom da će “Mihanović realizirati svoje znanje i svoj entuzijazam”. O kontroverzi s prepisivanjem odbio je govoriti, kao da se ona predsjednika Mihanovićeve stranke ni najmanje ne tiče. Poruka je jasna – HDZ-u je važna vlast, a ne standardi akademske izvrsnosti, bez kojih nema suvremenog i civiliziranog društva.

Sve u svemu, ne treba vjerovati prividu da je Hrvatska postala zemlja europskih vrijednosti samo zato što je, prije osam godina, postala 28. članica Europske unije. Sada je već sasvim jasno da članstvo u EU ne jamči baš ništa: ako vlast nije istinski proeuropska, ni društvo neće biti pristojno – to još jednom potvrđuje i aktualna kampanja na hrvatskim lokalnim izborima.

A kada se ima na umu da su se u Splitu teško kompromitirali čak i HDZ-ovi protukandidati, međunarodno ugledni znanstvenik Ivica Puljak i njegov zamjenik, popularni gradski aktivist Bojan Ivošević – jedan time što je otkriveno da je pjevao ustaške pjesme, a drugi time što je jednome splitskom Židovu 2017. antisemitski prijetio – više je nego jasno da Hrvatsku, u političkom i civilizacijskom smislu, i dalje najbolje opisuje ona otužna, a toliko česta uzrečica: “Izvana gladac, iznutra jadac”.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera