Prvi čovjek Mostara između grada i visoke politike

Mario Kordić, za kojeg su mnogi govorili da je zalutao u politiku, bio je jedino što je Hrvatska demokratska zajednica BiH mogla ponuditi iz palete svojih potrošenih kadrova.

Mario Kordić javnosti se predstavio kao jedini koji je na početku korona krize govorio smireno i smisleno i djelovao da zna o čemu priča, piše autor (Fena)

Dogodilo se i to. Mostar je, nakon skoro dva desetljeća, dobio novog gradonačelnika. U trećem krugu tajnog glasovanja, nakon jednog poništenog kruga i krugova, u kojima su počela miješanja visoke politike u izbor vodstva napaćenog grada, Mario Kordić, kandidat Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Herceovine, dobio je najviše glasova mostarskih vijećnika.

Kordić, za kojeg su mnogi govorili da je “zalutao u politiku” i da ne zna što ga čeka kad zasjedne u prvu fotelju Grada, bio je jedino što je HDZ BiH mogao ponuditi iz palete svojih potrošenih kadrova. Uz to, javna je tajna da su se upravo u Mostaru izrađali silni klanovi u stranci, pa je netko “izvana” bio jedini logičan izbor, jer likovi koje HDZ BiH ima u svojoj ponudi ili su nedovoljno izgrađeni za ovu dužnost, ili bi teško mogli biti ljudi kojima bi glasači mogli vjerovati.

Kordić, koji nema puno stranačkog staža, javnosti se predstavio tijekom famoznih press-konferencija još famoznijeg Kriznog stožera u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kad je bio jedini koji je za govornicom govorio smireno i smisleno i djelovao da zna o čemu priča. Stoga je valjda bio i logičan izbor stranke koja je u tim kriznim vremenima shvatila da su svi drugi nedorasli toj ulozi i da je Kordić jedini koji nije dobio bezbroj negativnih komentara nakon obraćanja javnosti kao što su ih dobili drugi stranački vojnici.

Može se i bez šupljih političkih floskula

Pokazalo se i u kampanji, ako se može uopće i govoriti o kampanji, kako Kordić neće valjati šuplje političke floskule. Možda jer mu kratak politički staž – a upućeni kažu da se nije pretrgao od odlaska na stranačka zasjedanja – ne da da šupljira, a možda jer kao netko tko je živio vani zna da šuplja postoji samo kod nas. Čak je i u rijetkim sučeljavanjima slobodno govorio kako se slaže s protukandidatima i nije prosipao priču kakvu smo navikli slušati od onih koji su dobro uvježbali bavljenje politikom.

Pitanje je pak koliko mu to može biti teret, jer politike u Mostaru ne manjka i sve što se zagrebe ustvari je plod politike i politikantstva. Pitanje je i koliko će mu mali stranački staž i nepoznavanje toga kako stranka funkcionira biti teret i koliko će mu to zloupotrebljavati stranka kako bi upravljala njegovim upravljanjem. No, ono što su Mostarci mogli čuti tijekom obraćanja nakon završenog procesa može ih samo ohrabriti.

U govoru nakon poraza, protukandidat Zlato Guzin je džentlmenski čestitao Kordiću, istupajući neprepoznatljivo za politiku koja ja ga je kandidirala. Čestitao mu je na pobijedi, ali i istaknuo kako su obojica igrali fer igru, bez niskih udaraca i prizemnih izjava, kakve koriste političari – bili stari stranački igrači, ili podmladci koji su obučeni za političarenje.

Ohrabruje i to što je Kordić rekao kako će sve ono loše što se zbilo u procesu, a bilo ga je, ostaviti iza sebe te da će dati sve od sebe da grad koji godinama stoji na mjestu ipak krene naprijed. Nije se sramio ni zazvati u pomoć sve vijećnike da mu budu pri ruci ako zapne i ako zastrani. Rekao je kako nitko nije izgubio u ovoj utakmici, ali i da je jedini pobjednik Mostar. No, moglo bi mu se to pripisati političkoj nezrelosti i zanosu, nakon što je završio sav cirkus, u kojem su se spominjali i vrtuljci, natezale izdaje i prijetilo s viših razina da grad ne smije pasti u ruke onih drugih. Valjat će se othrvati i moru strelica o izdajama koja će se nadvijati nad Mostarom i koje su ispaljene već u prvoj noći njegova mandata.

Problem nije i ne znači politikanstvo

Na sreću po umorne uši i još umornije glave stanovnika Mostara, Kordić, bar za sada, nije nasjeo na te priče o otimanju grada nekome. Za sada je, iako je rano o svemu govoriti, odlučan da prione na posao i krene u borbu s nagomilanim problemima koji su se nagomilali pod izlikom da ne postoji Gradsko vijeće. Čak je i najavio kako će mu jedan od prvih zadataka biti rješavanje problema s mostarskom deponijom Uborak, koja se nametnula kao jedan od gorućih problema grada u kojem puno toga tinja. Razlika je što je njegov prethodnik Ljubo Bešlić tu priču nazivao politikantstvom, dok je Kordić vidi kao problem.

No, ono što bi, uz sve što u Mostaru treba promjene, moglo zadati glavobolju Kordiću je čišćenje iza stranačkog kolege i prethodnika Bešlića. Puno je repova ostalo iza stare vlasti – od dozvola za građenje, komunalnih djelatnosti, za koje postoje predmeti na sudu, do nejasnog i od javnosti skrivenog djelovanja Gradske uprave s kojom su novinari imali brdo problema i još toliko šutnje.

Valjda će Kordić, kojeg hvale da je ustrojio mostarski Dom zdravlja, znati upraviti s kadrovima koji su naviknuli da ih posao zanima tek toliko da dođu na njega i da krivnju svaljuju na sve druge osim na sebe. Bili su čak toliko hrabri da su, u nedostatku volje za radom na poslu, zivkali redakcije tvrdeći da pišu o stanju u Mostaru gore nego što je to u stvarnosti.

I to je veliki izazov pred kojim će se Kordić i njegova ekipa naći. Važno je suočiti se sa stvarnošću i ne upasti u zamku fotelje, u koju svi upadnu, a koja donosi plodove koje u državi kakva je Bosna i Hercegovina mogu skriti ma koliko netko galamio da se javnosti predoče imovinski kartoni.

U Vijeću i dalje ima ‘stranačkih ratnika’

No, isto tako, valja biti svjestan njegovih ovlasti. Tako će sva njegova finoća, ako nije samo obična maska dok sve ne prođe, ipak biti u sjeni vijećnika. A među njima će biti velikih ratova. Pokazuju to i prve sjednice, pa i najave predsjedatelja Gradskog vijeća Salema Marića da će biti prilike da ružno govori, jer, eto, nije htio kvariti svečanu sjednicu. Zato će sve ono sivo što je razbilo novo lice na čelu grada opet vratiti iste boje, jer su u Vijeću ostali stranački ratnici, koji će se natezati o svemu i svačemu.

Tako bi opet politika s visoka mogla pokvariti sve ono što bi na lokalnoj razini trebalo biti jednostavno. Mostaru, jasno je to svima i naoštrenim vijećnicima, i naoči blagom Kordiću, pod hitno trebaju promjene na bolje, jer svaki dan mirovanja njegove stanovnike tjera odavde, a ulagači, kojima nitko nije rekao gdje je njihov novac, daleko. Hoće li je Kordić znati začepiti i hoće li ga progutati viša politika, jer ni u nižoj nema iskustva, ostaje da se vidi.

Mostaru je svaka promjena dobrodošla. Pogotovo ona gdje će građanima biti stalo da znaju što vladari grada rade.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera