Umjesto podsmjeha: Šta je Vučić isposlovao od Trumpa?

Nakon pominjanja Balkana odakle dolaze obje delegacije, Trump je ipak naglasak stavio na Bliski Istok i normalizaciju odnosa sa Izraelom, piše autor (EPA)

Vijest o dogovoru u Bijeloj kući 4. septembra, između Srbije i Kosova, prvi je na svom profilu na Twitteru objavio američki predsjednik Donald Trump i ova objava bila je sasvim neobična.

Nakon pominjanja Balkana odakle dolaze obje delegacije, Trump je ipak naglasak stavio na Bliski Istok i normalizaciju odnosa sa Izraelom. Američki predsjednik je prvo čestitao srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Avdullahu Hotiju na dogovoru kojim su se obavezali na ekonomsku normalizaciju, nazvavši ga velikim iskorakom ka napretku i miru na Balkanu i u svijetu, te pohvalivši sebe kako je „ponosan što je pomogao ovim liderima.“ 

Odmah nakon čestitki na postignutom dogovoru između Srbije i Kosova, Trump je uputio čestitke Vučiću na obznanjivanju premještanja srbijanske ambasade u Jerusalem, te potom objavio: „Još jedan veliki dan za mir na Bliskom Istoku – većinska muslimanska zemlja Kosovo i Izrael su se dogovorili da normalizuju veze i uspostave diplomatske odnose. Dobro urađeno! Još islamskih i arapskih zemalja će uslijediti uskoro!“.

Kao na ispitivanju

O ekonomskoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, što je bila glavna tema ovih pregovora i sastanka, informacije su se tek počele slijevati kasnije. Mnogo veću pažnju, dočim, dobili su kasniji video snimci i fotografije koji su se iz sata u sat objavili na Twitteru, sa različitih profila, službenih i neslužbenih.

Kao što je poznato, ranije se pojavila informacija oko člana 10., prvobitnog neformalnog dokumenta, tj. o političkom priznanju Kosova. Ona je očito izbačena iz narednih verzija, a to se vidi i iz kasnije objavljenih dokumenata na Twitteru sa potpisima srbijanskog predsjednika Vučića i kosovskog premijera Hotija, te tačke nema. Ne treba zaboraviti izjavu Vučića dan uoči svečanog potpisivanja u Bijeloj kući: „Ako bude susret na najvišem nivou to će značiti da nismo nezadovoljni“.

Potom su se na Twitteru počele pojavljivati slike i snimci iz Ovalnog ureda sa sastanka predsjednika Trumpa sa Vučićem i Hotijem. Protokol je, očigledno, promijenjen kao i sami format susreta. Ispred predsjedničkog stola postavljena je stolica i na njoj su odvojeno „jedan na jedan“ sa Trumpom razgovarali i Vučić i Hoti, potom su na svečanom potpisivanju uz predsjednički stol dodata dva manja stola za kojima su sjeli Vučić i Hoti sa obje strane, te su nakon formalnog potpisivanja uslijedila obraćanja.

Najviše podsmjeha i komentara izazvala je fotografija Vučića kako smjerno sjedi na stolici ispred ogromnog izrezbarenog predsjedničkog stola kao na kakvom ispitivanju. Okolo Vučića su stajali američki zvaničnici i članovi srbijanske delegacije. Ispred njega, poput kakvog strogog profesora za katedrom, sjedio je predsjednik Trump. Na Twitteru su se počele pojavljivati usporedbe prijema i sastanaka iz Bijele kuće ranijih jugoslovenskih i balkanskih lidera sa američkim predsjednicima, i ove koja je dočekana kao „poniženje“ Srbije i srpskog naroda. Osim zajedničke fotografije potpisivanja i izjava za medije poslije, nije objavljena fotografija rukovanja potpisnika, što je također znakovito!?

‘Je li pročitao ono što je potpisao?’

Video snimak sa obraćanja novinarima nakon potpisivanja dokumenata u kome, u jednom trenutku, dok Trump govori i čestita Vučiću na pristanku Srbije – da u Jerusalemu otvori trgovinsko predstavništvo, te potom premjesti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem u julu, 2021. godine – Vučić ponovno otvara dokument kojeg je potpisao i pravi grimase kao da se radi o nepoznanici, te na trenutak baca pogled na svoje saradnike – izazvao je najviše komentara i zapitanosti.

Preko pet miliona pregleda i hiljade zapitanosti: „Da li je Vučić uopće pročitao ono što je potpisao?!“ Čak su i neke medijske kuće uradile poseban video prilog o ovom dijelu press konferencije. Međutim, po onome što je Vučić izjavljivao ranije, po fotografijama na njegovom službenom profilu u kojima se vidi da Vučić sa saradnicima detaljno pregleda finalne verzije dokumenata, te po kasnijim izjavama i na koncu po samom formatu susreta, čini se da je Srbija ipak uspjela ispregovarati povoljne dogovore po svoje interese.

Potpisani dokumenti ne liče ni na bilateralni ni na trilateralni međunarodni sporazum čime je de jure izbjegnuto političko priznanje Kosova. Prema dostupnim objavljenim verzijama, Srbija i Kosovo su potpisali dva slična ali zasebna dokumenta, koji više liče na potvrdu preuzimanja ispunjenja određenih dogovorenih obaveza (commitments). Tome u prilog ide i činjenica da predsjednik Trump i Sjedinjene Američke Države nisu strana potpisnica ovog dogovora, što je jasno izjavio i glavni pregovarač Richard Gernell nakon ceremonije u Bijeloj kući.

Hotijevo poniženje i skrušenost

Trump je potpisao čestitke dvojici lidera na spremnosti da rade na normalizaciji ekonomskih odnosa. Uz sve ovo, ovom susretu je pridodato jedno goruća blisko-istočno pitanje normalizacije između Izraela i arapskih zemalja. Tu je posebno istaknuta činjenica Kosova kao prve većinske muslimanske zemlje koja će otvoriti svoju ambasadu u Jerusalemu.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Uz sve ovo, tokom sastanaka u Bijeloj kući nije samo Vučić pred Trumpom sjedio u jednom neobičnom protokolarnom formatu. Na Twitteru se odmah nedugo nakon susreta u Bijeloj kući pojavio i  snimak premijera Hotija kojeg Trump direktno telefonom povezuje da razgovara sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. U razgovoru kojeg moderira Trump, Hoti izjavljuje spremnost za međusobno priznanje i uspostavu diplomatskih odnosa Kosova i Izraela, kao i otvaranje Ambasade Kosova u Jerusalemu. I premijer Kosova Hoti je na ovom sastanku sa Trumpom “jedan na jedan” izgledao prilično ponizno i skrušeno.

Prema tome, ne znamo šta je bio sadržaj razgovora “jedan na jedan” Trumpa i Vučića. Imamo samo jednu fotografiju koju svi ismijavaju. Teško je povjerovati da Vučić nije znao šta potpisuje, a ovdje ne treba zanemariti ulogu Mohammada Dahlana, Palestinca koji je blizak predsjedniku Vučiću i koji je glavni broker srbijansko-emiratskih veza, a UAE su opet glavni inicijator normalizacije odnosa sa Izraelom.

U Ovalnom uredu tokom ceremonije potpisivanja cijelo vrijeme je bio prisutan Jared Kushner, također ključni američki pregovarač oko normalizacije odnosa Izraela i Arapa. Na video snimku se vidi kako u jednom momentu tokom razgovora Hotija i Netanyahua, Kushner prilazi i popravlja telefon kako bi veza između Washingtona i Jerusalema bila jasnija.

Zarada od trgovine

Koliko god klovnovski Vučić izgledao, a bilo je nekoliko zaista smješnih nastupa i izjava (od ključeva Bijele kuće, preko olovke koju kao da je jedini on dobio od Trumpa), vjerovatnije je da je Vučić ovom posjetom postigao dobre nagodbe za Srbiju. Već je svima na Balkanu poznato da je Vučić dobar glumac i igrač koji je spreman na sve, pa i da odglumi “poniženje” samo da dobije ono što zacrta. Zasad je očito da dobro prodaje ono što je već izgubljeno, a čini se i da pri toj trgovini pravi specijalna sniženja i popuste. Ipak, o tome kakva će zarada i naplata ove trgovine biti, pred nama je da vidimo.

A na rezultate ove trgovine će itekako utjecati najvažnija odluka koju će američki građani donijeti u novembru ove godine na predsjedničkim izborima. Predizborno je vrijeme i ovaj susret je očigledno dio Trumpove predizborne strategije predstavljanja sebe kao glavnog međunarodnog brokera mira i saradnje.

Stoga će i najavljene inicijative političke normalizacije na Bliskom Istoku i ekonomske normalizacije na Balkanu ovisiti o tome da li će Trump osvojiti drugi mandat. Tek tada, ćemo zapravo znati ko je i koliko profitirao sa ovog neobičnog susreta u Bijeloj kući.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera