Što se reizbora tiče, Trump je na dnu, ali i dalje tu

Trump ima prednost intenziteta među svojim pristalicama u odnosu na Bidena (AP)

Na nacionalnim anketama predsjednik Donald Trump je u značajnom deficitu u odnosu na potpredsjednika Joe Bidena.

Zapravo, nijedan predsjednički protukandidat nije bio u tako snažnoj poziciji kao Biden sada u modernoj eri u SAD-u.

Ali Bidenova pozicija snage vjerovatno će biti privremena. Za razliku od Trumpa, on nema čvrstu izbornu bazu.

Mnogo se pisalo o Trumpovim pristalicama, koji čine gotovo 40 posto biračkog tijela. Mnogi su ih pokušali odbaciti, a neki su otišli tako daleko da su ih nazvali „jadnicima“.

Uprkos konstantnoj salvi napada na Trumpove glasače, oni mu ostaju duboko lojalni. Oni ga zdušno podržavaju jer vjeruju u njega i njegov plan i program. Oni žele da se izgradi zid na granici i da se poštuju zakoni o imigraciji. Oni se protive ukidanju sredstava za policiju. Oni podržavaju rezove poreza, manju regulaciju, snažne vojne i konzervativne suce. Većim dijelom vjeruju da je Trump održao svoja obećanja i žele ga ponovo izabrati i učinit će nemoguće da izađu na izbore u novembru.

Mobilizacija birača

Biden možda uživa u širokoj podršci među Amerikancima danas, ali može li ih on mobilizirati da izađu na biračka mjesta i glasaju za njega u novembru?

Na anketama četiri mjeseca pred nacionalne izbore učestvuju svi registrovani birači (ili čak svi odrasli) a ne vjerovatni birači. U septembru će se vršiti ankete na biračima za koje postoji vjerovatnoća da će glasati i rezultati će se promijeniti.

Na koji način će se promijeniti rezultati kada dođe do ove promjene?

Vjerujem da će se promijeniti u Trumpovu korist jer on ima prednost intenziteta među svojim pristalicama u odnosu na Bidena.

Zatim, Trump je na najslabijoj tački u svojoj predsjedničkoj poziciji sada. Kombinacija pandemije korona virusa, ekonomskog urušavanja i protesta zbog rasne diskriminacije dovela je do pada njegovog rejtinga na 30, prema Gallupu.

Ako se Trump uspije podići na srednje 40-te, što se tiče rejtinga, bit će u stanju pobijediti na ponovnim izborima.

Žiža zbivanja

Osim tog, Biden je van žiže zbivanja veći dio protekla četiri mjeseca. Ovo bi se moglo nastaviti još narednih četiri ili šest sedmica, ali će se vjerovatno okončati u avgustu, kada najavljuje svoj izbor za potpredsjednika, izdaje nova pravila za članstvo i prihvata svoju nominaciju na virutalnoj konvenciji u Milwaukeeju.

Biden je radio ograničene intervjue i pozive preko Zooma sa donatorima i pristalicama iz svog doma u Delawareu.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ovo je ograničilo njegovu izloženost pitanjima reportera, budući da nije održao konferenciju za medije već gotovo tri mjeseca. Iako je i dalje pravio greške, učestalost i ozbiljnost ovih grešaka su se smanjili.

Još važnije, znamo da je Trump najbolji kada ima vidljivog protivnika, bilo da je riječ o republikanskim protivnicima na tzv. primarnim izborima 2016. ili Hillary Clinton. Trenutno, sa sakrivenim Bidenom, Trumpa procjenjuju individualno.

Biden želi da ovi izbori budu referendum o Trumpu.

Trumpu je potrebno da ovi izbori budu o tome ko je bolji da oživi američku ekonomiju.

Ovo je četvrti razlog zbog kojeg se Trump može vratiti.

Ekonomska slika

Ekonomska slika danas daleko je nejasnija nego što će biti u septembru. Očekuje se da će ekonomski rast treće četvrtine postaviti najveći rekord od 20 posto, a nedavno su maloprodajni i privatni sektori postavili mjesečne rekorde. Oporavak je u obliku slova V, što će popraviti stavove glasača o svojoj ekonomskoj sigurnosti, smjeru države i prema trenutnom predsjedniku.

Trumpov najbolji argument je da je izgradio najsnažniju ekonomiju u modernoj američkoj historiji i da će to učiniti ponovo.

Trumpova baza jedva da je bila dovoljna da pobijedi 2016. kada je pobijedio u Michiganu, Pennsylvaniji i Wisconsinu sa gotovo 80.000 glasova ukupno. Hoće li njegova baza biti dovoljna u 2020?

Dvije su ključne razlike između 2016. i 2020.

U 2016. su i Trumpa i Clinton vidjeli negativno. Ali Trump je viđen kao neko iz vana, pa je on osvojio većinu glasača koji su vidjeli oba kandidata negativno.

U 2020. je Trump aktuelni predsjednik. Do sada Bidena ne vide u negativnom svjetlu, ali Trumpa vide.

Definiranje Bidena

Trumpova kampanja će morati definirati Bidena i povećati njegove negativne strane kako bi imao realističnu šansu da pobijedi.

Najbolja prilika da se diskvalifikuje Biden bit će na predsjedničkim debatama.

Dosadna pitanja o Bidenovoj mentalnoj oštrini i otpornosti bit će ogoljena. Trump se u toj mjeri uzda u debate da je pozvao da bude dodata četvrta debata i pozvao je da debate počnu ranije, prije ranog glasanja.

Nije nemoguće zamisliti sasvim drugačiju izbornu sliku u septembru od ove sada.

Ekonomija će ponovo cvjetati, korona virus bi mogao biti stavljen pod kontrolu sa antiviralnim  lijekovima i široko dostupnim tretmanima, čineći Trumpov put ka ponovnom izboru vidljivim. Biden će biti bolje definiran i pravit će još grešaka.

Ne vjerujem da će izbori 2020. biti eksplozija. Veće su šanse da će biti kompetitivni i tijesni.

Trump je održavao svoju bazu uključenom tokom većeg dijela protekle tri godine.

On sada treba pridobiti starije građane, bijele žene iz provincije i crne glasače. On može usporediti svoj rekord s Bidenovim na način koji njemu pogoduje. I mora povećati podršku za svoj rad budući da ankete blisko prate njegov rejting.

Sada izgleda da Biden ne može izgubiti,

Ali četiri mjeseca su čitav životni vijek u američkoj politici.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera