Granično-virusni cirkus čelnika HDZ-a

Pobjeda europske Bosne i Hercegovine je u sve očiglednije namještenoj igrici za pokoji glasački poen s mirisom soli ravna porazu (Patrik Macek / PIXSELL)

“Hvala premijeru Plenkoviću na brzoj reakciji i racionalnoj odluci. Bosna i Hercegovina je već dio Europe i ovo je podvig europske Bosne i Hercegovine”, naveo je u priopćenju za javnost predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon što je hrvatska strana najavila kako će ukinuti mjere o obveznoj samoizolaciji prilikom ulaska građana Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

Ispada po ovome da je hrvatski premijer Andrej Plenković, koji se službeno u kampanji hvali kako se na korona virus testirao čak četiri puta, glavni epidemiolog u Hrvatskoj. Tako on reagira na ono što je tim ljudi, toliko hvaljen u najboljoj borbi protiv COVID-a 19 u Europi, donio kao mjeru zaštite.

Mjere o obveznoj samoizolaciji ako u Hrvatsku ulazite iz Bosne i Hercegovine, trajale su sasvim dovoljno da se Jadran popljuje u komentarima s bh. strane granice i da se čvrsto, komentatorski i nepotpisano obeća da se nikada više ni prst neće staviti u hrvatsko more. Sve ostale tekućine u slanoj vodi bile su poželjne.

Isto tako, mjere, čiji je smisao jednak nedorečenim mjerama koje smo trpjeli i u Bosni i Hercegovini, trajale su dovoljno dugo da se napumpaju heroji s obje strane granice i u predizbornoj kampanji za Hrvatski sabor napušu mišići pa sebi i partnerima, uz polijepljene plakate i odglumljeni kamen temeljac, pripišu zasluge za sve. Ovog puta, zasluge su otišle za skidanje graničnih okova iako, ako se već netko poziva na brojke, stanje s pozitivnima na virus nije ništa bolje u odnosu na dan kad je zid prema Jadranu podignut. 

Igrica za pokoji glasački poen

Jednako je nejasno o kakvoj pobjedi Bosne i Hercegovine govori Čović i o kakvoj europskoj zemlji kao pobjednici u granično-virusnom cirkusu čelnik HDZ-a priča. Bosna i Hercegovina, koju su svjetski ekonomisti smjestili ponovno na posljednje mjesto, prva je u toj Europi, ako ne i u svijetu, po skandalima s nabavkom medicinske opreme. Iako je najzvučnije prošla afera s respiratorima za koje sad nitko ne zna ni gdje su ni tko će na njih disati, mutnih poslova bilo je na sve strane, a borili su se svi, onako po europski kako to Čović predizborno piše, da se puno stvari zataška.

embed:render:node:368712:right]

Pobjeda europske Bosne i Hercegovine stoga je u sve očitije namještenoj igrici za pokoji glasački poen s mirisom soli ravna porazu. Mi, eto, trebamo slaviti što se netko tamo smilovao i bez razloga otvorio granice jednako kako ih je bez razloga zatvorio. Valjda je to europska Bosna i Hercegovina u kojoj će se prikrivati slučajevi i veze zaraženih, u kojima će stožeri bježati od novinara a novinari biti proglašavani neprijateljima jer su namirisali da maske i rukavice skrivaju puno toga.

Čestitka i zahvala s bh. strane HDZ-a stigla je nakon što su se izredale osude prema hrvatskoj strani a potom onda i telefonski pregovori kojima su se hvalili članovi HDZ-a BiH (sa škarama u rukama za vrpce na vratima škola otvorenih prije 40 godina) ali i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković. Ona je i objavila da su se strane u Hrvatskoj usuglasile da se bh. građane pusti bez dvotjednog pritvora u Hrvatskoj. To navodno usuglašavanje strana, valjda vladajuće politike i vladajućih epidemiologa, dokaz je da se malo poigralo za puhanje mišića.

Prije puhanja mišića, uslijedilo je, tempirano i blago reagiranje Čovića koji je rekao da su “malo ljuti” zbog zatvaranja granica. Onda je u čestitci rekao da je rekao “kako nema potrebe za panikom” iako je ustvari govorio o “napasti izljeva osjećanja”.

Zavaran i Neum

S druge strane, priča o usklađivanju i nekakvoj dobroj volji hrvatskog premijera i hrvatske politike u Bosni i Hercegovini koja je to sve kao izlobirala, pada u vodu jer je Hrvatska očito pričekala da Europska unija donese odluke o tome kako riješiti problem s granicama.

“Glavni kriterij za ulazak državljana trećih zemalja na područje Europske unije bit će broj novozaraženih na sto tisuća stanovnika u tim zemljama, a koji mora u prethodnih 14 dana biti ‘blizu ili ispod prosjeka EU-a'”. Navedeno je to u objavi za javnost nakon što su se po tom pitanju dogovorili veleposlanici zemalja članica EU-a.

“Glavni kriterij je da broj novozaraženih na sto tisuća stanovnika u posljednjih 14 dana bude ‘blizu ili ispod prosjeka EU-a’ na dan 15. lipnja. Na taj datum, prosječan broj novozaraženih u EU-a na sto tisuća stanovnika bio je 16. U ranijem prijedlogu stajalo je da broj novozaraženih treba biti ispod 16, a sada je dogovorena fleksibilnija formulacija ‘da broj bude blizu ili ispod’ prosjeka EU-a. Također se traži stabilan ili opadajući trend novozaraženih. U obzir će se uzimati i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, kao i mjere koje se te zemlje uvele za građane zemalja Europske unije”, navela je hrvatska agencija Hina o spomenutom dogovoru.

Istina, “nadležnost nad upravljanjem granica isključivo pripada država članicama” pa tako Bosni i Hercegovini ne znači ništa što se nije našla među 14 zemalja koje ispunjavaju navedeni kriterij.

No, europskoj Bosni i Hercegovini koja je, prema Čovićevim čestitarskim navodima, nešto pobijedila – iako samu sebe ne može pobijediti da bi bila europska – neće biti problem lažirati podatke pa da se ubaci među one koji ispunjavaju europske kriterije. Pokazala je pandemija korona virusa, i povremeni cirkus kojeg smo nazivali borbom protiv pandemije, da može lažirati puno toga pa i brojke zaraženih neće biti problem.

Doduše, kako pojedini stožeri, ministarstva i zavodi pristupaju pandemiji iza koje je ostao samo ekonomski krik, nitko više nije ni siguran u brojke koje se iznose u javnost.

A odluka o zatvaranju granica, koja sve više nalikuje na dobar marketinški trik, zavarala je i Neum.

Tako ni to mjesto na bh. Jadranu, niti sva 24 kilometra bosanskohercegovačke obale nisu više top destinacija jer bi se moglo na more s kojeg se uzajamno psujemo i volimo, baš kako nama dalekima od europske Bosne i Hercegovine iz čestitke, i priliči. Onako po europski, s obje strane.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera