Plenkovićev bezglavi juriš

Premijer Hrvatske Andrej Plenković na Adria Touru u Zadru (Dino Stanin / Pixsell)

Andrej Plenković i HDZ su u izbornu kampanju krenuli s tri istaknuta slogana – “Sigurna Hrvatska”,  “Hrvatska u kojoj nitko nije nedodirljiv” i “U krizi se poznaju lideri”.

Na krilima suzbijanja korona virusa, predvođeni prepoznatljivim licima Nacionalnog stožera koji su ujedno i članovi HDZ-a i velikom dozom samopouzdanja, odlučili su da se na izbore ide u ljeto. Odluka o terminu izbora je pravdana s potencijalnim novim valom zaraze korona virusom koji bi Hrvatsku mogao zahvatiti nakon ljeta, a u pozadini se razmišljalo o ekonomskim posljedicama.

Da se oslanjaju na uspjehe u pogledu epidemije i žele prikazati kao vertikale pokazalo se i u javnim nastupima. Plenković je prozivao oporbu za neodgovorno ponašanje u pogledu održavanja izbornih skupova, druženja s građanima i slično. Dakle, HDZ je tempirao izbore kako bi izbjegli utjecaj gospodarskih posljedica krize koji se očekuju najesen na izborne rezultate, a istovremeno eksploatirali rad Nacionalnog stožera civilne zaštite i prividnu pobjedu nad korona virusom te prozivali oporbu za nedogovornost.

Zvučalo je kao savršen plan. Trebalo je samo još održati povoljnu epidemiološku sliku i spasiti turističku sezonu kroz promociju Hrvatske kao ‘korona free’ destinacije.

Promocija turizma važnija od sigurnosti

Spas sezone je značio i otvaranje granica, pritok ljudi, ali i odlazak hrvatskih građana u druge države te potencijalno ugrožavanje ostvarenih rezultata u pogledu epidemije. Da je tome tako vidjelo se u izjavama vodećih ljudi HDZ-a te poruka koje je Vlada Republike Hrvatske slala na društvenim mrežama.

Jedna od tih poruka vezana, uz sad već legendarni teniski događaju u Zadru, došla je od Plenkovića – “Kada je ideja ovogodišnjeg Adria Tennis Tour predstavljena, Vlada RH je podržala projekt imajući na umu značaj sporta za Hrvatsku, ali i za turizam. Ovo je velika promocija Zadra i Hrvatske s obzirom na to da se trenutno ne igraju WTA ni ATP turniri”.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

I nisu Plenković i Vlada samo podržali projekt, nego se tehnički premijer i osobno pojavio na krcatim tribinama, družio s tenisačima i smetnuo s uma da virus možda cirkulira među tom masom. Zaboravio je Plenković i na svoje opaske upućene oporbenim političarima. To je bilo dovoljno da se pomno osmišljena kampanja počne urušavati kao kula od karata.

Kad su se pojavile informacije da su pojedini sudionici Adria Tennis Toura zaraženi korona virusom postalo je jasno da su Vlada i HDZ svojim odlukama izigrali osnovni izborni slogan HDZ-a – “Sigurna Hrvatska”. Promocija turizma bila je važnija od sigurnosti, a Plenković je postao glavni akter nove nesigurnosti.

Građani se s pravom pitaju jesu li dva i pol mjeseca bili budale zatvorene u svoja četiri zida, je li njihovo svako stavljanje maske i dezinfekcija ruku bilo uzaludno, a obrazovanje djece preko interneta izgubljeno vrijeme. Bili su odgovorni, ali očekivali su to i od onih koji trebaju voditi svojim primjerom. I sad kad je pao slogan “Sigurna Hrvatska”, očekivalo se da će Plenković barem ispoštovati svoj drugi slogan – “U Hrvatskoj nema nedodirljivih”.

Ko preživi, pričat će

Naime, mnogi su građani zbog povratka iz inozemstva ili kontakta sa zaraženim osobama bili u dvotjednoj samoizolaciji. Nije to svima lako palo, ali su odradili. Odradili su zato jer poštuju odluke koje su donesene i jer brinu za zdravlje svojih sugrađana. Plenkoviću, koji se družio sa zaraženim tenisačima, nije palo na pamet otići u samoizolaciju. Angažirao se čitav Nacionalni stožer da cjelokupnoj javnosti objasni kako to nije nužna mjera te da Plenković može slobodno nastaviti sa svim svojim aktivnostima.

Mnogi drugi s istog događanja u Zadru su završili u samoizolaciji, a i Stožer civilne zaštite Zadarske županije je pozvao sve koji su bili u kontaktu sa zaraženim tenisačima da odu u samoizolaciju. Ipak, Plenković je pokazao da je slogan “U Hrvatskoj nema nedodirljivih” samo predizborni slogan te je odbio svaku pomisao da preventivno ode u samoizolaciju.

Zajedno s tim sloganom pao je i posljednji bastion kampanje HDZ-a – “U krizi se poznaju lideri”. Lideri su oni koji vode svojim primjerom, koji pokazuju put kojim treba krenuti i očekuju da ih građani slijede. Plenković svojim odlukama i ponašanjem nije pokazao odgovornost koja se očekuje od lidera, nego je demonstrirao slobodni juriš pa tko to preživi, taj će pričati. Tako se kampanja HDZ-a u svega nekoliko dana s odgovornosti, liderstva i sigurnosti svela na bezglavi juriš.

Pitanje je mogu li Plenković i HDZ u preostalih deset dana sanirati posljedice ovakvog ponašanja. Za očekivati je da će se Plenković do izbora nekoliko puta testirati kako bi pokazao građanima da je zdrav i da je zabrinutost oko njegove izolacije bila bespotrebna. Prozivat će oporbu da ga žele strpati u izolaciju kako se ne bi morali na predizborna sučeljavanja s njim, angažirat će svaku osobu iz Nacionalnog stožera da brani njegovu odluku ne prepoznajući činjenicu da je njihov stručni autoritet narušen nizom dvojbenih odluka.

Da je imalo osjećaja za političko vođenje, Plenković bi samostalno otišao u samoizolaciju, priznao mogućnost da postoji mogućnost zaraze, pokazao odgovornost prema svim građanima koji će dolaziti na predizborne skupove HDZ-a. Uostalom, pokazao bi da ima puno povjerenje u svoj tim, da oni mogu kvalitetno odraditi kampanju i u ovim okolnostima. Iskoristio bi sve blagodati digitalnih dostignuća i pokazao sve ono o čemu je tupio tijekom predsjedavanja Hrvatske Europskom unijom. Ukoliko se EU mogla voditi iz nacionalne izolacije, onda se valjda i predizborna kampanja može voditi iz samoizolacije.

Međutim, to bi značilo da Plenković priznaje da je i on čovjek od krvi i mesa. A to Plenković nikako ne želi. U četiri godine nije se od njega čulo da je priznao grešku, pa čak i onda kad su bile više nego očite.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera