Saudijska Arabija se priprema da okonča rat u Jemenu

Članovi plemena odani pobunjenicima Husima drže oružje na skupu s ciljem mobiliziranja još boraca za pokret Husa u Sanaai, u Jemenu 25. februara 2020. (AP)

Devetog aprila je koalicija koju predvodi Saudijska Arabija a koja se bori protiv pobunjenika Husa koje podržava Iran, najavila dvosedmični jednostrani prekid vatre u odgovoru na poziv za primirjem od specijalnog izaslanika UN-a Martina Griffithsa. Ovaj je potez uslijedio manje od dvije sedmice nakon što je Saudijska Arabija pozvala Huse u Rijad na direktne mirovne pregovore.

Ovaj prekid vatre je indicija da se Rijad možda priprema da okonča svoju uključenost u rat i traži mir. Ovo se nadovezuje na odluku Ujedinjenih Arapskih Emirata iz jula 2019. da povuku svoje čete, ostavivši južni Jemen u rukama svojih saveznika u Južnom prelaznom vijeću (STC) i snaga odanih predsjedniku Abd-Rabbu Mansouru Hadiju.

Do sada je postalo jasno Saudijskoj Arabiji i njenim saveznicima da ne mogu dobiti rat u Jemenu i da im je hitno potrebna strategija za izlazak. Pandemija korona virusa pruža zgodnu priliku da se sačuva obraz izjavom da se neprijateljstva okončavaju na humanitarnim osnovama.

Saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman (MBS) silno se želi povući iz Jemena da bi mogao fokusirati energiju na rješavanje sve veće ekonomske krize u domovini i prijetnje od epidemije razornog COVIDA-19. Najviše od svega, on želi osigurati da njegov dolazak na tron, kada se njegov otac ukloni sa scene, prođe glatko.

Ćorsokak u vezi Jemena

Tokom prošle godine, prva linija u Jemenu gotovo da se nije pomakla. Bilo je puškaranja, kao i stalnog bombardovanja iz zraka koje je predvodila saudijska koalicija, ali situacija na tlu je ostala gotovo nepromijenjena.

Husi i dalje kontrolišu glavni grad Sanaau i veći dio sjeverne teritorije, dok Hadijeva međunarodno priznata vlada i STC vladaju Adenom i jugom države. Borbe se nastavljaju u lučkom gradu Hodeidahu, iako su zaraćene strane potpisale Štokholmski sporazum u decembru 2018, koji je trebao donijeti prekid vatre i povlačenje oružanih grupa iz ovog kraja. Ovaj sporazum nije nikadava zaista proveden i u 2019. je u borbama stradalo blizu 800 civila.

Dok je glavna prva linija ostala nepromijenjena, tokom prošle godine se pojavila nova, dok su eskalirale tenzije između snaga odanih Hadiju i STC-a. STC, ohrabren od strane UAE-a, je podsticao na secesiju od sjevera.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Prošle jeseni je izravni rat unutar rata izbio između ove dvije strane, što je nužnom učinilo intervenciju saudijskih četa da razdvoje zaraćene strane. U novembru je u Rijadu postignut sporazum o podjeli moći između ove dvije strane, ali tokom prošlog mjeseca ponovo su počele borbe. Početkom aprila Saudijska Arabija je bila prisiljena da pojača broj elitnih snaga kako bi održala red u Adenu.

Izgleda da je ovaj sporazum izložen riziku da se uruši, što će dodatno oslabiti i jemenske frakcije koje su protiv Husa i položaj Saudijske Arabije.

Izlazak UAE-a

UAE, najbliži saveznik Saudijske Arabije u regiji i ključni igrač u koaliciji protiv Husa, prvi je koji je počeo tražiti izlaz iz jemenske zagonetke. Tokom 2019, počeo je predavati više odgovornosti svom posredniku, STC-u i polako povlačiti svoje vojnike. U julu su zvanično objavili da se povlače.

Otprilike u isto vrijeme, UAE je poslao visoku delegaciju kod glavnog saveznika Husa, Irana, da raspravljaju o pitanjima pomorske sigurnosti. Ovaj preokret bio je jasan znak da je Abu Dhabi na dobrom putu ne samo da deeskalira tenzije sa Teheranom, već i da skicira svoj tok djelovanja u Jemenu, nezavisno od svog saveznika, Saudijske Arabije.

U oktobru 2019, savjetnik za nacionalnu sigurnost UAE-a Tahnoun bin Zayed tajno je posjetio Teheran nakon čega je UAE objavio da oslobađa 700 miliona dolara zaleđenih iranskih sredstava. Sredinom marta je UAE poslao 32 tone zaliha Iranu kao pomoć u borbi protiv korona virusa. Do tada je već postalo jasno da je došlo do poboljšanja odnosa između Abu Dhabija i Teherana.

Napuštanje zajedničkog ratnog nastojanja UAE-a u Jemenu i približavanje ove države Iranu dodatno je uvjerilo Saudijsku Arabiju kako je vrijeme da potraži izlaz iz ovog pet godina dugog sukoba.

Razmatranja MBS-a

Ali možda je najveći faktor u odluci da se privedu kraju nesprijateljstva u Jemenu situacija u kraljevstvu, koja je u proteklih nekoliko sedmica, ozbiljno pogoršana.

Od najveće važnosti za saudijsko vođstvo danas je širenje korona virusa. Prema zvaničnim podacima, COVIDOM-19 je zaraženo 3600 ljudi, a 50 je preminulo, ali prisutna je bojazan da je pravi obim ove epidemije mnogo veći.

New York Times je 8. aprila izvijestio da je oko 150 članova saudijske kraljevske porodice, vjeruje se, zaraženo korona virusom, što je prisililo mladog prestolonasljednika i kralja Salmana da utočište potraže u otočnoj palati blizu grada Jeddaha.

Ova je epidemija izbila u državi usred MBS-ove kampanje da utiša svu opoziciju na njegov skori dolazak na tron, na taj način povećavši zabrinutost zbog stabilnosti kuće Saud. Presolonasljednik je također pojačao represiju protiv religijskih i sekularnih aktivista u kraljevstvu, nadajući se da će utrti put za gladak prelazak vlasti kada za to dođe vrijeme.

Ova država također prolazi kroz tešku ekonomsku krizu zbog globalne ekonomske krize usljed pendemije i pada cijene nafte. Izvoz nafte donosi 80 posto prihoda ovoj državi, a gotovo u pola manji pad cijena značajno je smanjio dotok sredstava u državnu blagajnu.

Ovo je nužnim učinilo brze mjere štednje. Početkom marta, ministarstvo finansija je tražilo od svih vladinih ministrstava i agencija da srežu budžet za 2020. za 20 do 30 posto.

Nedavni sporazum između Rusije, SAD-a i Saudijske Arabije da se smanji globalna proizvodnja nafte za 10 miliona barela po danu može pomoći tržištu da se malo oporavi, ali to neće biti dovoljno. Saudijskoj vladi je potrebno da nafta košta 80 dolara po barelu kako bi bila na nuli.

Uzimajući u obzir trenutni pad prihoda od nafte, teško je reći šta će biti od MBS-ove „Vizije za 2030“ koja je hvaljena kao veliki reformni projekat kraljevstva.

Ali čak je i prije pandemije korona virusa, saudijski prihod od nafte bio nesiguran. Željno iščekivana Inicijalna javna ponuda (IPO) državne kompanije Aramco proizvela je razočaravajuće rezultate, dok su zbog napada drona u septembru 2019. na naftne instalacije koji su izvršili Husi, kupci saudijske nafte potražili manje rizične snabdjevače.

Povećana sposobnost Husa da napadaju na vojne i civilne mete duže granice i duboko u saudijskoj teritoriji također je zastrašila saudijsku javnost. U septembru 2019, ova je oružana grupa izjavila da je ubila i zarobila hiljade saudijskih vojnika u borbama na granici. U martu, i uprkos godinama zračnih napada, Husi su i dalje bili u stanju ispaliti balističke rakete preko saudijskog glavnog grada.

Sva ova razmatranja su nagnala MBS-a da potraži mir u Jemenu. A i to bi mogao biti izazov. Husi, ohrabreni povlačenjem Saudijaca i Emiraćana, odbili su ovaj prekid vatre i nastavili napade na Hadijeve snage. Ova grupa zahtijeva podizanje opsade Jemena koje je nametnula koalicija predvođena Saudijskom Arabojim.

Objavljeni prekid vatre će stoga vjerovatno biti jednostran. Saudijci nisu zainteresovani za vraćanje na svoj raniji nivo uključenosti u rat. Oni će, međutim, odgovoriti zračnim napadima na pozicije Husa ako ovi napadnu preko granice.

Husi, s druge strane, mogu iskoristiti ovaj prekid vatre da pokušaju proširiti svoj utjecaj nad područjima koje kontroliše Hadijeva vlada. Budući da su Saudijci zauzeti sa svojim nevoljama, Husi mogu sada osjetiti da je ovo pravo vrijeme da traže ustupke i poprave svoj položaj u pregovorima o budućnosti Jemena.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera English