Trump i dječak kralj: Vladavina Bin Salmana okončana i prije početka

Pod Trumpom, SAD podstiče masovna ubistva Saudijske Arabije (uključujući i ubistva djece) u Jemenu (EPA)

Šta li je bilo posljednje na umu Jamala Khashoggija kada su ga iz generalnog ureda saudijskog konzulata u Istanbulu izvela dva muškaraca i kada je shvatio da je ušetao pravo u zamku?

Khashoggi nije bio novajlija. Znao je kako saudijski konzuli i ambasade rade. On lično je radio u dvije od njih: Washington i London. Znao je on tu zvijer, kako ona razmišlja, djeluje i smrdi.

Također je mislio kako zna pravila. Radio je za Turkija bin Faisala, bivšeg šefa saudijskih obavještajaca. Pravila igre su bila brutalna, ali su bila racionalna. Postojale su jasne crvene linije. Ako ste ih znali, mogli ste proračunati koliki rizik poduzimate.

Posljednje sekunde

Khashoggi je upravo kupio stan u Istanbulu. Trebao se oženiti dan kasnije. Par je još čekao dostavu namještaja. Možda je mislio kako je najgore što ga čeka je ispitivanje ili pritvor. No, da li bi riskirao da bude kidnapiran, a kamoli svoj život, za papir koji bi mu omogućio da se ponovo vjenča u Turskoj?

Rekao je prijateljima kako je napustio Kraljevstvo jer nije mogao izdržati pomisao o zatvoru. Zato je osjećao moralnu obavezu da govori. Ukoliko je on slobodan, a hiljade poput njega su u zatvoru, onda je njegova dužnost da govori.

U posljednjim sekundama života, Khashoggi je sigurno shvatio kako sve ovo više nema smisla.

Ako je Khashoggijeva smrt čin ludila, onda ju je naredio potpuni luđak. Čovjek koji nema racionalnosti, pravila, suzdržanosti. Čovjek koji može djelovati sa potpunim osjećajem nekažnjivosti i od koga svi moraju strahovati.

Padavine u Virginiji

Uragan kategorije 4 koji je pokrenulo ubistvo Khashoggija promijenio je svoj smjer u posljednjih 48 sati. Više ne lebdi nad turskim Bosforom i više nije samo spor dvije države daleko na Bliskom istoku (Saudijska Arabija i Turska), svaka sa svojim umrljanim dosjeom odnosa prema novinarima.

Dok tamni tok detalja o ubistvu dolazi – identitet putnika na privatnim avionima, pila za kosti koja je korištena za rezanje tijela Khashoggija, vijest koju sam objavio da je izvučen iz ureda generalnog konzula, te kako je užasan audio i videosnimak Khashogijeva ispitivanja, mučenja i smrti podijeljen Turcima i zapadnim saveznicima – ovo postaje i velika kriza za Bijelu kuću i Ameriku.

Nevjerovatne su dimenzije ove krize. Ovo je barbarski čin kojim bi se ponosila oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL). Potpuno nevina i veoma poznata žrtva je zarobljena, pretučena, mučena i žrtvovana kao životinja. No, to nisu uradili vjerski fanatici. To je naredio i počinio glavni američki arapski saveznik na Bliskom istoku na svojim diplomatskom teritoriju, koristeći državne resurse.

Rijad nastavlja negirati odgovornost za ubistvo. Saudijski zvaničnici kategorično negiraju bilo kakvu umiješanost u njegov nestanak i kažu kako je otišao iz konzulata u Istanbulu ubrzo po dolasku. Međutim, nisu ponudili nikakve dokaze koji potvrđuju njihovu tvrdnju i kažu kako videokamere u konzulatu nisu snimale u to vrijeme.

Uragan Jamal je donio padavine u Virginiji i sada se kreće ka Bijeloj kući. „Ova stvar se desila u Turskoj i Khashoggi čak nije ni američki državljanin“, uzalud je sinoć govorio američki predsjednik Donald Trump. No, do tada Khashoggi više nije bio samo saudijski disident, jedan od mnogih. Postao je „stanovnik Virginije“.

Oluja je počela kidati stvari koje su bile sigurne, cijelom dužinom Avenije Pennsylvania: prijestolonasljednik Mohammed bin Salman (MBS), od čijih je  ličnih tjelohranitelja probrano 15 ubica, bio je „naš čovjek“. „Imamo našeg čovjeka na vrhu!“, rekao je Trump svojim prijateljima kako je Michael Wolff napisao ranije ove godine u svojoj knjizi Vatra i bijes.

Nestala je i bratska ljubav koju je Jared Kushner, Trumpov zet i savjetnik Bijele kuće, započeo sa bin Salmanom na sastanku koji je trajao do 4:00 ujutro gdje su razmjenjivali iskustva i planirali strategije (MBS je svojim saradnicima kazao kako je Kushner govorio o imenima Saudijaca koji nisu lojalni prijestolonasljedniku iako Kushnerov glasnogovornik to negira).

Stalna frontalna, direktna podrška koju je Trump davao princu nasljedniku otkako je postavljen na to mjesto je sada sramota, uz besramne i besciljne tekstove u američkim medijima gdje je saudijski prijestolonasljednik predstavljen kao mladi reformator.

Sve ovo je otpuhano u jednoj noći i ruševine su svuda. Američki mediji su bijesni. Karen Attiah, Khashoggijeva urednica u Washington Postu na Twitteru je objavila: „Dosta sa zapadnjačkim ulizivanjem saudijskom prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu“.

Kuga u Rijadu?

Veliki i dobri se povlače iz Inicijative budućih investicija, konferencije investitora koja se treba održati ovog mjeseca u Rijadu, tako brzo da bi čovjek pomislio kako je kuga izbila u Rijadu, a među njima su Richard Branson, New York Times, CNN, glavni izvršni oficir Uber Technologiesa Dara Khosrowshahi i izvršni direktor Viacoma Bob Bakish.

Bože pomozi, čak se povukao i Financial Times.

Jaki vjetrovi pušu i na Capitol Hillu. U toku je dvostranačka inicijativa u Senatu da se odrede sankcije protiv bin Salmana u skladu sa Zakonom Magnitsky (zakon koji je korišten protiv ruskih državljana umiješanih u teška krivična djela).

Vodeći republikanski senator Paul Rand forsira ukidanje finansiranja, obuke i druge koordinacije sa saudijskom vojskom „dok se Khashoggi ne vrati živ“.

Senator Lindsey Graham, utjecajni republikanski senator, za CNN je rekao: „Ne morate biti Sherlock Holmes da budete ovdje zabrinuti. I ako je ovo urađeno pod upravom saudijske Vlade, ako je na bilo koji način prijestolonasljednik umiješan, to će uništiti sve njegove mogućnosti da vodi ovu državu na međunarodnom nivou“.

Zapetljana mreža saudijskih i emiratskih lobista u DC-u, mreža koja je uspostavljena za orkestriranje ulaska Bin Salmana na svjetsku scenu, također se počela razmotavati.

Vašingtonska firma Harbour Group, koja savjetuje Saudijsku Arabiju od aprila 2017. godine, raskinula je svoj ugovor u četvrtak. „Prekinuli smo odnose“, kazao je upravni direktor Richard Mintz. On je blisko povezan sa ambasadorom UAE-a u Washingtonu Yousefom al Otaibom koji je djelovao kao predstavnik Bin Salmana u DC-u.

Pogodna priča za prikrivanje

Nazad u Turskoj, predsjednik Recep Tayyip Erdogan se spremao da primi delegaciju na visokom nivou predvođenu princom Khaledom al-Faisalom. On je guverner Meke i specijalni savjetnik kralja. Činjenica i da je on stariji brat bivšeg šefa Khashoggija, princa Turkija al-Faisala, bivšeg šefa obavještajaca i ambasadora u Washingtonu i Londonu, nije neopažena.

Trenutno je u toku operacija izoliranja kralja Salmana od bilo kakve povezanosti sa ovim dešavanjima. Zajednička istraga Turske i Vlade koja je počinila ovaj zločin je pogodna priča za prikrivanje.

Podjelom audio i videosnimaka posljednjih tragičnih trenutaka Khashoggija sa svojim zapadnim saveznicima, Turska je osigurala rezultate istrage prije čak i nego što je ona pokrenuta. Jedino pitanje u saudijskim glavama je sada kako mogu dječaka-kralja izolirati od kontraudara.

Čovjek koji je stvorio bin Salmana, promovirao ga i promijenio cijelu težinu američke vanjske politike, vojske i sigurnosnih tijela kako bi stavili svoje povjerenje na njegova ramena, jeste Trump. I Trump je onaj koji je prijestolonasljedniku omogućio da djeluje potpuno nekažnjivo.

On sada može misliti samo jedno: Ako je Bin Salman sposoban narediti tako okrutno djelovanje sa 33 godine, samo 16 mjeseci od postavljanja na mjesto prijestolonasljednika, kakvo suludo i nesmotreno djelo će moći napraviti kao kralj države koju je američka vojska postavila za ključnu tačku moći u Zaljevu i regiji općenito?

Tri stvari se moraju posložiti da saudijski prijestolonasljednik postane kralj. Prvo i najvažnije, pristanak Bijele kuće. Drugo, podrška kraljevske porodice. Javno mišljenje je na dalekom trećem mjestu. Odobrenje Bijele kuće uveliko je važnije od preostale dvije stvari. To je status quo. Trump se neće miješati u unutrašnji proces ukoliko povuče svoj pristanak da prijestolonasljednik postane kralj.

Trump ima samo jedan preostali potez da povuče nakon što je objavljen sadržaj audio i videosnimaka. Više ne može dozvoliti da Bin Salman zasjedne na tron.

To je najmanje što zaslužuje Jamal Khashoggi kao i bezbroj drugih koje je režim ubio, mučio i zatvorio.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere

Izvor: Middle East Eye