Za vruću jesen u RS-u faktura opoziciji

Dodiku nije nimalo svejedno zbog onoga što se zbiva u regiji, piše autor (EPA)

Potpredsjednik SNSD-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je prije neki dan da su zasluge SDS-a i takozvanog Saveza za promjene u institucijama BiH, odnosno njihova izdaja, u rangu sa elementarnim nepogodama koje su pogodile Republiku Srpsku, a koje se mjere stotinama miliona maraka.

Špirić je to izjavio zato što je entitetska opozicija dio vlasti na nivou države i što su po njegovom mišljenju “blokirali sve što se moglo blokirati, a što je moglo značiti razvoj u Republici Srpskoj.”

“Blokirali su aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom i zakon o akcizama, a kada se to sabere sa drugim projektima, dobijamo cifru od nekoliko stotina miliona maraka”, rekao je Špirić, nastavljajući igru nacionalnih izdajnika i patriota.

Ali poenta njegovih optužbi uslijedila je tek na kraju. “Ono što treba očekivati od njih, jer su im instruktori dali nalog, jeste da u ove jesenje dane pribjegnu vaninstitucionalnoj borbi, što bi usložilo odnose i dodatno nanijelo štetu svima koji žive u Republici Srpskoj”, zaključio je Špirić, otkrivši u kom se grmu krije zec.

Špirićev nastup bio je ustvari nabačena lopta Miloradu Dodiku koji je, potom, svojim istupom praktično otvorio “sezonu lova” na opoziciju i sve one koji misle drugačije od vladajućih stranaka,  a odmah su ga u tome podržali beogradski i banjalučki “analitičari” kojima su prostor dali, Dodiku bliski, mediji.

Hajka na opoziciju

“Očigledno da postoji smišljen i dogovoren pokušaj da se napravi ‘vruća jesen’ u Republici Srpskoj, tako da nije za čuđenje da neki iz SDS-a govore o upotrebi nasilja. Njihova ideja o nasilju na ulicama nije nova. Naravno, to smo mogli da vidimo i prošle godina kada su pokušali da organizuju miting, koji je trebalo da se pretvori u nerede”, izjavio je Dodik.

“Mi znamo da je ovdje u BiH došla ekipa koja je putem Soroševih raznih organizacija radila u Makedoniji na rušenju Nikole Gruevskog i imaju neka iskustva u tom pogledu, u organizovanju uličnog i nekog drugog nasilja koje je sprovedeno prije svega u Makedoniji”, ukazao je Dodik.

Zašto su Špirić i Dodik uspaničeni u situaciji kada opozicija koju napadaju nikada nije bila slabija i razjedinjenija i kada sva predviđanja ukazuju na to da će ta ista opozicija, uprkos izuzetno lošoj ekonomsko-socijalnoj situaciji, izgubiti opšte izbore sljedeće godine? Da li to oni znaju nešto što mi ne znamo?

Komentarišući sve izražajniju nacionalnu retoriku entitetskog predsjednika Dodika, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je, u svom najnovijem, inače kontradiktornom, javnom nastupu, rekao da smatra da nacionalna retorika mora biti prisutna kad za to postoje razlozi.

“Kada je u pitanju ili udar na institucionalnu poziciju Republike Srpske, ili na dostojanstvo naroda, mislim da treba odgovoriti vrlo tvrdo i vrlo jasno, jer me iskustvo naučilo da međunarodna politika udara tamo gdje je najtanje. Dakle tada, a ne svaki dan”. Zašto to onda Dodik radi svaki dan i da li hajkom na opoziciju šalje ustvari poruku i međunarodnoj zajednici?

Jer nije tajna da Dodiku nije nimalo svejedno zbog onoga što se zbiva u regionu, a prije svega zbog “aktiviranja” i aktivnijeg odnosa američke politike na Zapadnom Balkanu nego do sada. Očito je da se američka politika sve manje miri sa činjenicom da ima “ostrvo” proruske politike u ovom regionu i da je možda sazrelo vrijeme da se njeni protagonisti uklone sa političke scene.

Zbog toga i strah od vruće političke jeseni koja najlakše može postati vrela uz pomoć pripomognute opozicije. “Ovom narodu treba smislena politika, a oni je nemaju. Jedina smislena politika danas se vodi u okviru SNSD-a i partija okupljenih oko njega, koja je nacionalno i državno odgovorna. Takva politika rezultirala i činjenicom da su značajno stabilizovani javni računi. Naravno, niko ne kaže da nema problema, ali možete samo da pomislite šta bi se moglo desiti kada bi takvi neodgovorni, koji su prodali i izdali sve na nivou Sarajeva, preuzeli odgovornost za samu Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

Strah od gubitka vlasti

Time je po ko zna koji put Dodik poistovjetio sebe i stranku, stranku i “državu”, odnosno institucije, odnosno Republiku Srpsku. Dodiku i njegovim saradnicima tipa Špirića izgleda i ne pada na pamet da bi sadašnja opozicija mogla postati pozicija i upravljati entitetskim institucijama kao što je to radila i prije nego što je sadašnja vladajuća koalicija s Dodikom na čelu, prije deset godina došla na vlast.

Neshvaćanje demokratskih standarda, parlamentarizma, vladavine prava, slobode medija i kritičkog mišljenja, uloge civilnog društva i postavljanje samih sebe na pijedestal nedodirljivosti i poistovjećivanjem sa nacijom, institucijama i entitetom te, negiranje prava opoziciji da bude korektivni faktor, postali su ključne političke odrednice sadašnje vladajuće koalicije.

U nedostatku bilo kakvog koncepta koji će ponuditi rješenje za sadašnje srljanje u propast, Dodik i saradnici bave se neprestano registrom izdajnika, etiketirajući i obilježavajući kao mete svoje kritičare, zasnivajući svoju politiku na međunacionalnom i međustranačkom antagoniziranju i denunciranju.

Dodik, koji očito nikada nije ni pokušao da bude predsjednik svih građana u entitetu, ispod svoje mantre o nacionalnom zajedništvu i brizi za Republiku Srpsku krije ustvari sasvim nešto drugo. Strah od gubitka vlasti i moći, a to bi značilo samo jedno. Nepovratno rušenje desetogodišnje kule od karata koju je izgradio on, i njegova stranka, čega su i on i njeni članovi itekako svjesni.

Svoju Ustavom jasno definisanu poziciju, skromnih ovlašćenja, Dodik je, liderstvom vladajućom strankom, pretvorio u čvrstu partokratsku i autokratsku i svakim danom sve remetilačkiju poziciju na političkoj sceni ne znajući kako da izađe iz začaranog kruga koji vodi u propast. Nadolazeći period će pokazati da li je Dodik sve bliže zidu na kojem nema vrata.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera