Muslimani za Bernieja Sandersa

Bernie Sanders ima veliku podršku američkih muslimana (Reuters)

Piše: Hamid Dabashi

Na stranu dramatična debata između senatora Bernieja Sandersa i Hillary Clinton u Broklynu 14. aprila uoči predizbora u New Yorku 19. aprila, nacionalni razgovori o američkoj predsjedničkoj kampanji su postali predvidljivi, čak i bolno dosadni – osim što su izazvali mobilizaciju glasača, što bi jednog dana moglo promijeniti tok politike u ovoj zemlji.

Danas razmišljam o mogućnosti “demokratije” u SAD-u tačno onako kako je Gandhi navodno razmišljao o “zapadnoj civilizaciji”: Bila bi to odlična ideja.

Na republikanskoj strani, Ted Cruz i Donald Trump su svježe obrijani žitelji prethistorijskih pećina odjeveni u poslovna odijela, dok je Hillary Clinton na demokratskoj strani knjiška definicija kameleona – korumpirane političarke koja mijenja boje ovisno od toga kojim smjerom puše politički vjetar, ali konstantno i beskrupulozno zastupa megadonatore, velike banke i “Super PACs” (komitete koji se bave prikupljanjem novca u kampanjama), dok se pravi da joj je stalo do siromašnih i marginaliziranih.

U ovoj predsjedničkoj kampanji, Bernie Sanders je kandidat koji je najbliži aspiracijama miliona poštenih Amerikanaca koji sanjaju o boljoj budućnosti njihove djece dok odbijaju da se njihovo ime spominje u kontekstu imperijalističke republike koja sistematski naoružava bogate tirane širom svijeta, podržava Izrael u krađi palestinske zemlje i ubijanju Palestinaca te pomaže u stvaranju monstruoznosti poput ISIL-a.

Na predizborima u New Yorku 19. aprila, kao milioni drugih stanovnika New Yorka, namjeravam da iskoristim svoja vrlo fragilna prava kao američki državljanin i glasam za Bernieja Sandersa, da učinim svoje i nadam se da će on pobijediti Clinton i dobiti demokratsku nominaciju.

Bez iluzije

To činim bez ikakvih iluzija da Bernie Sanders može promijeniti imperijalni DNK ove države, ili da mi se sviđa liberalno-cionističko naklapanje o obmani zvanoj “dvije države”.

Namjeravam glasati za Bernieja Sandersa svjestan ključnog noviteta u američkoj muslimanskoj zajednici.

Ove godine ću prvi put glasati na predsjedničkim izborima svjestan činjenice da sam musliman i da je ta svjesnost bitna u sastavu američke muslimanske zajednice u vrijeme intenzivne islamofobije.

Ja neću biti ni prvi ni jedni musliman u Americi koji će glasati za Sandersa. Činjenica da znatan broj muslimana daje podršku senatoru Sandersu je već postala velika vijest u američkim medijima.

Ustvari, postoji čitava Facebook stranica posvećena “muslimanima koji podržavaju Bernija Sandersa 2016”. Vodeći muslimanski naučnici i intelektualci kao što su Zareena Grewal i Donna Auston su također elokventno pisali na temu: “Zašto bi muslimani trebali glasati za Bernija Sandersa”.

Izvještaji ukazuju da je “za manje od tri sedmice, Bernie Sanders, koji je prijatelj arapskih i muslimanskih zajednica u Americi, postao legendaran, a od pobjede 8. marta u Michiganu na internetu raste podrška Sandersu iz ovih zajednica”.

Značaj činjenice da američki muslimani podržavaju Sandersa kao “jedinog jevrejskog kandidata” ne treba biti ni preuveličan niti pogrešno protumačen. Ovo je presudni razvoj događaja, ali trebamo znati zbog čega je to tako.

Rast muslimana

Iznad svega, ova podrška označava rast muslimana kao samosvjesne, aktivne i uporne zajednice sa izraženim političkim stavovima. Treba znati da ovo ne znači da svi muslimani podržavaju Sandersa.

Postoji veliki broj raznih bogatih i moćnih muslimana koji bez sumnje navijaju za Hillary Clinton, ili čak glasaju za republikance. Sama ideja “muslimanskog glasa” je pogrešna i varljiva kao i ona o “jevrejskom glasu” ili “kršćanskom glasu”.

Mnogi muslimani bi podržavali i glasali za Bernieja Sandersa čak i da on nije Jevrej. To što je on ponosni i progresivni Jevrej siromašnog i migrantskog porijekla povezuje ga i sa dubokim vjerskim tradicijama, ali i sa jevrejskim intelektualcima i aktivistima koji su uveliko bili uključeni u pokrete za građanska prava u SAD-u, kakve on ustvari predstavlja. To je poseban trenutak ponosa za američke Jevreje, iz kojeg bi muslimani trebali mnogo naučiti, ali i osavremeniti i primijeniti.

Stvaranje ove presudne političke svijesti označava historijsku tvorevinu koja bi mogla i trebala staviti muslimane u prve redove nacionalnog buđenja u sklopu aktivnog saveza sa takvim ključnim segmentima američkog društva kao što je procvala posticonistička jevrejska teologija oslobođenja, ustankom pokreta Occupy Wall Street, pokretom Black Lives Matter, pa čak i sa nadolazećim skupovima Demokratskog proljeća.

Sanders je značajan katalizator u ovom historijskom trenutku, koji u predizbornoj kampanji u SAD-u na vidjelo iznosi bitne slojeve američke političke svijesti.

Njegove pristalice ulažu herojske napore da promoviraju svog predsjedničkog kandidata. Ove snage, međutim, moraju razmišljati o danu nakon zabrinjavajuće nominacije Cliton i šta bi se moglo desiti značajnom zamahu koji je stvorila Sandersova kampanja.

U formiranju tog zamaha, vjerujem da muslimani moraju odigrati značajnu ulogu. Ne samo kao muslimani, nego, što je još važnije, kao važna grupa ključna za stvaranje progresivnog fronta, kojem se trebaju priključiti, rame uz rame sa jednako posvećenim segmentima društva odlučnim u namjeri da promijene američku politiku sa širokim globalnim posljedicama.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera