Banjalučani suši ručali

Banjaluci ne treba kruha, iako je 50 posto stanovništva gladno (Arhiva)

Odavno je Banjaluka ogrnuta malograđanskim plaštom taštine i radoznalosti. Ispituje kasaba, ko nosi suknju, šta je ispod nje i čije je. Lijepe norme neoliberalnog kapitalizma vele kako to nije baš prikladno i kulturno.

Osim, ako bog otac, vladar kmetova, pratećih im života i infrastrukture ne drži sve, računajući i narečene suknje.

A, Milorad Dodik je, eto, takav čovjek. Pošten i familijaran. Pošten, jer ne bi taj zeznuo sebe, a familijaran, jer voli ugoditi svojoj djeci i djeci svojih prijatelja. Tako je iz pukog familijarnog hedonizma, šta li, otvorio kćerki i snahi suši-restoran u centru centra Banjaluke.

Bavile su se mlade dame prije toga svim i svačim-od “radiologije” na radiju do distribucije lijekova. Tražile se. Ali, kafana je kafana. Uz berbernicu i pogrebno udruženje za vijek vjekova. Siguran posao.

Oni skloni provjeri, zavrtit će glavom i pitati – gdje su dokazi? Poslovni portal CAPITAL veli da je u posjedu dokaza koji potvrđuju da je Gorica Dodik, kćerka Milorada vlasnik restorana u robnoj kući Boska koja je prodata konzorcijumu Delta-Zekstra sa kojim se Vlada RS mjesecima tuži zbog nevraćanja pozajmice Sindikalnoj organizaciji Boska od blizu 500 hiljada KM [250 hiljada eura], a Investiciono-razvojna banka RS-a zbog neizmirenja obaveza po 15 miliona KM [7,5 miliona eura] vrijednim obveznicama koje je IRB kupila.

Ali, ide Nova godina, nećemo sad o teškim temama. I na kraju, krajeva, kakve veze Gorica ima sa IRB-om, Zekstrom i ostalim zamlatama??? Nema žena pojma o tome! Otvorila kafanu i ćao-zdravo!

Navikli na janjce i prasce ne jedu suši

No i kafane su se promijenile. Odavno fukara nema para za dva tri pića, a kamoli da prezalogaji nešto mimo kuće.

Intelektualni džet set (hahahaha, kako ovo smiješno zvuči,) preselio se do obližnjih kontejnera i postao opasna konkurencija penzionerima. Ostalo je Mili, vlasniku kmetije zvane Banjaluka i platežno sposobnoj manjini da se kulinarski produhovljava suši restoranom.

Dabome, neće on i svita mu, navikli na janjca i prasca jesti prijesnu rižolisnu ribu. Ali uvijek ima djece i djece, nečije djece, koja će barem na instagramu objaviti srećnu vijest ulaska lososa u želudac krajiški.

A, Banjaluka?

Banjaluci ne treba policijski čas. Toplana radi do 22 sata pa se ljudi razilaze pod jorgane, električne grijalice i šporete u 21 i 30. Banjaluci ne treba kruha, iako je bezmalo 50 posto stanovništva gladno. Banjalučani će jesti namjesto Antoanetinih kolača suši iz novootvorenog Dodikovog restorana.

Podgrijane pomije na mlakim radijatorima

U mašti, dakako, dok ih hladan san ne prevari. Banjalučani suši ručali! Kao i uvijek. Budžetlije, njih 135, bune se u svoje dvije ulice. Ali tiho, pro forme, da ne remete tišinu oko nevidljive koncertne dvorane, zgrade baleta i opere. A, tamo osim vonja psećih fekalija tišina i muk. Požurite kući Banjalučani, da podgrijete pomije na mlakim radijatorima, brzo će noć. Nešto između igara gladi i hladnog prijestola. Nego, Banjalučani, šta ste ono ručali?

Suši nije sigurno.

I smiju se Banjalučani Dodiku i bahaćenju mu, šta bi drugo, a ne znaju jadni da nije problem što su Dodikova snaha i kćerka otvorile restoran, nego što oni tamo nikada ući neće.

U bijedi i hladnoj noći trune Gospodska ulica. Radnici, zaposleni na crno, zatvaraju gazdinske butike, optike, apoteke i frizeraje… U magli ono nešto svijeta, grije se oko plinskih grijalica montažnog “Zimzograda”, e da ne bi kući u hladne stanove.

Kulise londonskog predgrađa iz 18. vijeka.

Par kamera i snimaj “Šerloka”.

Lopovi su gazde, narod je osumnjičen, bahat i nesolidaran, političari su mecene svoje djece, sudstvo, policija i tužilaštvo u bijegu. Ovo malo više vuče na teatar apsurda i crnu komediju, nego na krimi priču.

I, šta kažete, nema grijanja, plata, penzija, socijalnog, zdravstvenog…? Nema minulog staža, a biće sve gore?! Toplana je bajka i noćna mora, kako veli pejsažni arhitekta Radojičić, u slobodno vrijeme gradonačelnik Banjaluke. A, tu na metar od vas suši-restoran?!

Gladni ste?! Glasali ste?! ‘Oćete kruha?! Ma jedite sušija!

Dobar je za zdravlje. Prepun omega tri masnih kiselina i bez holesterola.

Bon apetit i srećna vam Nova kulinarska 2017. Samo vas sreća spasiti može.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera