Makedonska sapunica, bombe i petarde

Niko ne može sa sigurnošću reći koliko će još trajati događanja u Makedoniji (EPA)

Piše: Risto Popovski

Koliko epizoda ima ova nova serija sa “bombama”, pita gledateljica “navučena” na turske i indijske sapunice, koje masovno emituje većina TV-stanica u Makedoniji. Ovo je jedna od dosetki koje kruže povodom tzv. bombi, tonskih zapisa prisluškivanja, koje već gotovo četiri meseca kontinuirano objavljuju opozicioni socijaldemokrati.

Niko, niti u vicu, a još manje u zbilji, ne može sa sigurnošću reći koliko će još trajati i kako će završiti ovaj, po mnogo čemu, jedinstven politički triler serijal. Proteklih meseci opozicioni socijaldemokrati su objavili 35 setova snimaka prisluškivanja. Bili su u dilemi da li da prekinu posle masovnog protesta građana (17. maja), koji kategorično traže ostavku Gruevskog, ali su ipak nastavili sa “bombardovanjem”.

Projekat opozicije “Istina o Makedoniji” pretvorio se u politički triler serijal o priusluškivanju, koji svedoči o zloupotrebama Vlade premijera Nikole Gruevskog. Serijal polako zapada u krizu i rutinu, počinje da sliči na sapunicu, koja se gleda iz navike i znatiželje. Ako se preskoči neka epizoda, ne propušta se mnogo. Glavni likovi u političkom triler serijalu su, manje više, isti, sadržina slična, gotovo identična.

Disneyland u Skoplju

Tonski zapisi prisluškivanja sadrže i svedočenja o pretnjama smrću. Jedna od glavnih tema je obračun sa neistomišljenicima i “komunjarama” koje treba isterati s posla ili im poslati inspekcije i zatrpati ih kaznama ako imaju sopstven biznis. Upečatljiv je snimak kada Gruevski sugeriše da bi bilo dobro da jedan od opozicionih prvaka javno, pred kamerama, “popije” pet-šest šamara. Njegov predlog na kraju, ipak, nije realizovan.

Ima u političkoj triler sapunici i, samo naizgled, vedrijih sadržina, koje precizno ilustruju dubokoumnost i svestranost načina vladanja. Jedna od upečatljivijih je kada se Gruevski, kao premijer, najozbiljnije zalaže da sedišta u gradskim autobusima budu narandžasta, budući da je to boja njegove, vladajuće partije.

Jedan od najbližih saradnika Gruevskog inovativno predlaže da se u Skoplju izgradi Disneyland. Da li je on ili neko sličan njemu došao na ideju da Skoplje ima panoramski točak i gusarske galije, zasada, nije poznato. Međutim, panoramski točak, koji treba da premosti Vardar, gradi se, a rekom već “plove” dve galije.

Ima i drugih neponovljivo inovativnih predloga i ideja da se Skoplje gradi i “ulepša”. Ono što je već “ostvareno”, kao gradska plaža sa palmama, na kojoj se niko ne kupa, jer je Vardar zagađen, smešteno je između kvaziantičkih spomenika i građevina na koje su nalepljene fasade od stiropora koje nemušto imitiraju barok, na koji ne sliče – ni izdaleka.

Političkoj triler sapunici, koja još zaokuplja pažnju javnosti, da bi bila kompletna nedostaju samo tonski zapisi o ljubavnim jadima, švalerskim avanturama, pa i o nekom seks skandalu. Golicljivih epizoda sigurno ima na tonskim zapisima, budući da je prisluškivano preko 20.000 telefona, ali zadiru u privatnost i neće biti objavljivane.

Mamutske razmere ima prisluškivanje koje je, kako tvrdi opozicija, obavljano sa znanjem premijera Gruevskog i šefa državne bezbednosti Saše Mijalkova, koji je njegov bratanac. Po obimu može ravnopravno da se nosi sa svim sapunicama, a koliko će epizoda biti emitovano zavisi od toga kada će biti postignut dogovor za izlazak Makedonije iz krize.

Što se pre postigne dogovor, to je bolje za Makedoniju, ali i za glavne likove u političkoj triler sapunici. Snimci koje objavljuje opozicija ne samo što razotkrivaju, već ozbiljno dovode u pitanje njihove sposobnosti, znanje i kompetentnost da upravljaju državom, na čijem su čelu već devet godina.

Bombe i bunkeri

Snimci prisluškivanja se od prvog dana objavljuju pod popularnim imenom “bombe”. Naziv je rogobatan i pretenciozan, ali izražava suštinu projekta opozicije. Namera je da se “bombama” napadne, sruši “bunker” u koji je sada saterana, ali se i čvrsto zabarikadirala koalicija, koja je već devet godina na vlasti.

Trideset i pet “bombi” opozicionionih socijldemokrata, na čelu sa Zoranom Zaevim, proteklih meseci gotovo do temelja su razrušile “bunker”, razobličile su i kompromitovale način praktikovanja vlasti. Uprkos stalnom “bombardovanju”, masovnom protestu građana koji traže ostavke, koalicija na vlasti je odlučna u nameri da ostane na svojim pozicijama.

Snimci masovnog prisluškivanja, koje je provodila Vlada Gruevskog, a koji su došle u ruke opozicije, svedoče o masovnim zloupotrebama vlasti, neregularnosti izbora, kriminalu, korupciji, neracionalnom trošenju, luksuzu, ličnom bogaćenju, kupovanju zemljišta…

Za većinu građana ova svedočenja nisu iznenađenje, već potvrda načina na koji su Gruevski i njegovi najbliži saradnici vladali proteklih godina i doveli Makedoniju u krizu. “Bombe” su samo razotkrile i ubrzale krizu, koja je bila neminovna.

Serijal “bombi” praktično je demolirao i razobličio vlast i vladavinu premijera Gruevskog, koji kategorično odbija da podnese ostavku. On i njegovi najbliži saradnici, “njegova” partija VMRO DPMNE, koja je iznad države, tvrde da su snimci prisluškivanja montiraini i da ih je opozicija dobila od stranih obaveštajnih službi i da sa njma odrađuje scenario o destabilizaciji Makedonije.

Sadržaj “bombi” i ono što se događa posle njihovog objavljivanja svedoči da Makedonija odavno ni izdaleka nije više normalna država. Vlade u normalnim državama podnose ostavke za daleko bezazlenije povode. Kada već ne podnose ostavku Gruevski i njegova Vlada, morali su barem da otvore postupak za utvrđivanje verodostojnosti snimaka prisluškivanja.

Brisel i Vašington su u nekoliko navrata ukazivali da je to relevantan način da Gruevski i njegova Vlada sa sebe otklone sumnje koje proizlaze iz snimaka prisluškivanja. Takav postupak još nije pokrenut, a Gruevski i njegovi saradnici i dalje tvrde da su snimci prisluškivanja tendenciozno montirani. Teško da i sami veruju da je to istina.

Treća privremena vlada

Kategorično odbijanje Gruevskog da podnese ostavku i uporno izbegavanje da se suoči sa sadržajem ozbiljnih sumnji koje proizilaze iz prisluškivanja svodi se na kupovanje vremena, kako bi se relativizirala kompromitirajuća svedočenja. Gruevski opoziciju “hvata na kondiciju”, kako bi javnost izgubila interes za svedočenja o zloupotrebama, a on bi dalje ostao na vlasti.

Gruevski i njegovi najbliži saradnici nastoje da “bombe” opozicije koje su razorile njihove pozicije svedu na petarde. Namera je da se projekat opozicije da građani saznaju istinu o Makedoniji za vreme vladavine Gruevskog svede samo na mnogo prazne buke bez pravih rezultata.

Kategorični zahtev opozicije je da Gruevski i njegov kabinet podnesu ostavku i da se formira prelazna vlada. Visoki predstavnici Evropske unije i Evropskog parlamenta, uz čije se posredovanje vode pregovori za izlazak iz krize, koji su u početku bili uzdržani, sada podržavaju ovu opciju kao najbezbolniji način da država prebrodi ozbiljnu političku i ekonomsku krizu.

Ukoliko se, na kraju, prihvati predlog opozicije, to bi bila treća privremena vlada u savremenoj istoriji Makedonije. Prva, ekspertska, bila je formirana odmah posle osamostaljivanja Makedonije 1991. godine, a druga, koncentraciona, 2001. godine, posle oružanog međuetničkog konflikta.

Nova runda pregovora, uz učešće evrokomesara za proširenje Johannesa Hahna, treba da se održi u utorak u Skoplju. Njegov dolazak tumači se kao naznaka da može da bude napravljen pomak u traženju rešenja za izlazak iz krize.

Neoficijalno, kao krajnji rok za dogovor se pominje 21. juni, kada treba da se održi samit EU-a. Jedna od tema biće Makedonija, koja je upozorena da će, ukoliko se ne nađe rešenje za izlazak iz krize, ostati i bez poziva za članstvo, koji je dobila pre 10 godina. To ni izdaleka nije sapunica.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera