Zastupnički dom SAD-a traži sankcije ICC-u zbog Izraela

Odobrenje za sankcije Međunarodnom sudu nije vjerovatno, ali glasanje ilustrira nastavak bezuvjetne podrške Izraelu među američkim zakonodavcima.

Sjedište Međunarodnog krivičnog suda je u Den Haagu u Nizozemskoj [Peter Dejong/AP Photo]

Američki zakonodavci usvojili su prijedlog zakona kojim se želi kazniti Međunarodni krivični sud (ICC) zbog njegovih napora da procesuira izraelske dužnosnike za ratne zločine u Gazi.

Zastupnički dom pod kontrolom republikanaca glasao je u utorak s 247 prema 155 za Zakon o nelegitimnom sudu. Zakonom bi se zabranio ulazak u SAD te ograničile sve transakcije vezane za imovinu u SAD-u dužnosnicima ICC-a uključenim u zahtjeve tužitelja ovog suda kojim se traži hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta.

Glasanje se u velikoj mjeri smatra simboličnim, ali ilustrira bezuvjetnu podršku koja i dalje postoji među većinom zastupnika u glavnim strankama u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvještavajući iz Washingtona, Al Jazeerina reporterka Heidi Zhou-Castro je rekla da ostaje nekoliko proceduralnih prepreka koje se moraju riješiti prije nego što bilo kakve sankcije mogu biti provedene.

Dok je američki predsjednik Joe Biden izrazio “duboku zabrinutost” zbog pokušaja izdavanja naloga za hapšenje Netanyahua i Gallanta, snažno se usprotivio sankcijama protiv ICC-a, rekavši da “idu predaleko”.

Malo je vjerovatno da će prijedlog biti usvojen u Senatu, u kojem slabu većinu imaju demokrate, rekla je Zhou-Castro.

“Nije jasno hoće li tamošnji čelnik većine uopće preuzeti ovu mjeru [i] dopustiti da se o njoj glasa”, rekla je ona.

Posljednja prepreka bila bi sama Bijela kuća, dodala je, ističući da Bidenovo protivljenje znači nagovještaj da bi predsjednik u konačnici mogao iskoristiti veto.

‘Međunarodne birokrate’

Prošlog mjeseca je tužitelj ICC-a Karim Khan rekao kako ima razumne razloge da vjeruje da Netanyahu, Gallant i tri čelnika Hamasa – Yahya Sinwar, Ismail Haniyeh i Mohammed Deif – “snose krivičnu odgovornost” za navodne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Netanyahu je rekao da je odluka tužitelja ICC-a apsurdna i da je taj potez usmjeren protiv cijelog Izraela. Ni Izrael ni SAD nisu članovi ICC-a, čije će 124 države članice na kraju odlučiti hoće li provoditi naloge suda.

Iako se ne očekuje da američke mjere budu usvojene kao zakon, njihovo odobravanje u Zastupničkom domu od gotovo svih republikanaca i oko petine demokrata odražava stalnu bezuvjetnu podršku Izraelu uprkos rastućim međunarodnim kritikama zbog njegovog osmomjesečnog rata protiv Gaze.

“SAD čvrsto stoji uz Izrael i odbija dopustiti međunarodnim birokratama da neutemeljeno izdaju naloge za hapšenje izraelskog vodstva zbog lažnih zločina”, rekao je u izjavi predsjednik Zastupničkog doma i republikanac Mike Johnson.

Uoči glasanja u utorak glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je novinarima: “Naš stav kao administracije je da ne podržavamo sankcije [protiv ICC-a]. Ne vjerujemo da je to prikladno u ovom trenutku.”

Netanyahu je rekao da je “iznenađen i razočaran” tim stavom u intervjuu emitiranom u nedjelju.

Biden je u petak objavio da Izrael nudi novu mapu puta prema trajnom miru, počevši od šestosedmičnog potpunog prekida vatre.

Netanyahu je, međutim, insistirao da će njegova zemlja nastaviti rat dok ne postigne sve svoje ciljeve.

Izvor: Al Jazeera i agencije