Francuski kolumnista: Nema imuniteta za saveznike zapadnih sila

Glavni tužitelj ICC-a Karim Khan je zatražio da se izda nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta, pod optužbom da su počinili ratne zločine u Gazi.

Karim Khan, glavni tužitelj ICC-a, pozvao je da se izda nalog za hapšenje Netanyahua, Gallanta i lidera Hamasa (REUTERS/Piroschka van de Wouw)

Istaknuti francuski kolumnista Pascal Boniface rekao je da je zahtjev glavnog tužitelja Međunarodnog krivičnog suda (ICC) Karima Khana da se izda nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta, pod optužbom da su počinili ratne zločine u Gazi, učvrstio kredibilitet tog međunarodnog suda.

Dodao je, u članku u francuskom listu La Croix, da je uspostavljanje Međunarodnog krivičnog suda bio ključni korak da se izbjegne “pravda pobjednika” te kako bi se, s druge strane, uspostavila globalna pravda koja se primjenjuje na sve bez izuzetka.

Autor dodaje da su se slučajevi koji su ranije stizali pred Međunarodni krivični sud uglavnom odnosili na imena i ličnosti izvan zapadnog sistema te da nijedan lider zapadne zemlje, ili zemlje blisko povezane sa Zapadom, nije bio izložen optužbama.

Velika oluja

U tom kontekstu, najava ICC-a smatra se ”pravim udarom groma” i važnim napretkom koji može ojačati kredibilitet međunarodnog pravosudnog sistema, izjavio je Boniface.

Francuski kolumnista dodaje da je ovom najavom postalo jasno da nema imuniteta za saveznike zapadnih sila, pa čak ni za same lidere zapadnih zemalja.

Izrazio je nadu da će korak koji je poduzeo glavni tužitelj ICC-a natjerati sve svjetske lidere da dobro razmisle prije nego što donesu bilo kakvu odluku koja bi ih odvela u sale ovog suda.

Prema Bonifaceu, odluka ICC-a neće imati neposredan utjecaj na izraelske lidere ili na vođe Hamasa, ali je to nova stranica koja je otvorena u historiji međunarodnog prava i globalne pravde.

Istaknuti francuski mislilac Pascal Boniface (Photo by Scott Heavey/Getty Images)

Četiri pitanja

Britanski kolumnista Gideon Rachman opisao je zahtjev tužitelja ICC-a da se izda nalog za hapšenje Netanyahua i Gallanta kao “težak udarac za Izrael i veliki rizik za Sud”, kako je naslovio svoj članak u listu u The Financial Times prije nekoliko dana.

Rachman je rekao da će posljedice tog koraka biti ozbiljne, napominjući da se odmah postavljaju četiri glavna pitanja.

Prvo se odnosi na utjecaj odluke na unutrašnju situaciju u Izraelu, drugo je utjecaj odluke na rat u Gazi i, općenito, na Bliskom Istoku. Treće pitanje je budućnost Međunarodnog krivičnog suda koji se, izgleda, prvi put ”usudio” približiti imenima povezanim sa zapadnim sistemom.

Četvrto pitanje se odnosi na stav Sjedinjenih Američkih Država o ovoj odluci te hoće li odgovoriti na optužbe i na koji način će to učiniti u slučaju da do toga dođe.

Važno je napomenuti da je Pascal Boniface francuski mislilac specijaliziran za političke nauke i strateške studije. On je 1990. godine osnovao Institut za međunarodne i strateške odnose (IRIS), koji se smatra jednim od najistaknutijih savjetodavnih tijela u svijetu.

Međutim, otkako je kritizirao neke od izraelskih praksi suočio se s različitim vrstama uznemiravanja, ponajviše s uobičajenim optužbama za “antisemitizam”. Među njegovim najistaknutijim knjigama su ”Je li moguće kritizirati Izrael” i ”Antisemit”.

Izvor: Agencije