Omanski doktor: Zašto dolazimo u Gazu

Khaled al-Shamousi, ljekar i docent, ostavio je svoju desetogodišnju kćer u bolnici na liječenju od raka i uputio se u Gazu.

Omanski doktor Khaled al-Shamousi jedini je endoskop u Gazi (društvene mreže)

“Petogodišnja djevojčica je od gladi progutala ovu bateriju. Trenutno u Gazi niko ne radi kao endoskop osim mene. Izvadio sam bateriju […] umrla bi jer joj je baterija bila zaglavljena u jednjaku”.

„A ovo je fotografija djevojčice iz koje je izvadio bateriju koju je progutala.“

Ovu poruku je Al Jazeera dobila od porodice omanskog doktora Khaleda al-Shamousija, čije ime je na vrhu društvenih platformi u arapskom svijetu.

Khaled al-Shamousi, ljekar i docent, savjetnik za gastroenterologiju i naprednu endoskopiju, ostavio je svoju desetogodišnju kćer u bolnici na liječenju od raka i uputio se u Gazu. Prvog maja je na svom nalogu na platformi X objavio sliku kopnenog prijelaza Rafah s egipatske strane koju je popratio stihovima iz Al-Mutanabbijeve kaside „Koliko su u mogućnosti odlučni“.

Politika ignoriše smrt djece

Dr. Khaled je počeo dokumentirati svoje liječenje stanovnika Gaze u Evropskoj bolnici u Rafahu. U jednoj od svojih objava postavio je pitanje: „Zašto dolazimo u Gazu“ te odgovorio: „Zato što moramo pružiti medicinsku njegu Gazi kada države i vlade propadnu, a politika ignoriše smrt djece. Moramo doći da ih spasimo“.

Otkako je izraelska okupacijska vojska počela napadati neka područja u Rafahu, nekoliko medicinskih ekipa je otišlo preko kopnenog prijelaza Rafah, ali je doktor Khaled odbio otići te je napisao: „Jevreji su preuzeli kontrolu nad prijelazom Rafah. Hvala Bogu mi smo s narodom Gaze, živimo s njima i umiremo s njima (naš život je i njihov život, a naša smrt je i njihova smrt).“

Dr. Khaled je objavio video djece koja se motaju oko njega, a uz video je napisao: „Kada se približi čas smrti, čovjek mora paziti na četvero: oporuku, često spominjanje Boga, dovu za strpljenje i postojanost te namjeru.“

Dr. Al-Shamousi, kojeg stanovnici Gaze opisuju kao „lijepi“, postao je ikona postojanosti naroda koji je izložen ratu istrebljenja više od sedam mjeseci.

Muftija Omana Ahmad al-Khalili čestitao je doktoru Khaledu riječima: „Čestitamo dr. Khaledu al-Shamousiju na njegovoj plemenitoj inicijativi u liječenju i pružanju pomoći stanovnicima Gaze i molimo Boga da ga nagradi dobrim za to i učini ga uzorom onima koji slijede njegov primjer“.

Jedan od korisnika platforme X je napisao: „Dr. Khaled al-Shamousi je došao u Gazu kako bi liječio rane njenih stanovnika i ublažio njihove bolove, a uprkos okupaciji prijelaza Rafah i mogućnosti da ode i spasi se u posljednjim trenucima, on je odbio da napusti nas i Gazu, ostao je sa nama!“

Istakao je da je dr. Al-Shamousi mogao raditi bilo gdje, za platu koju zatraži, ali je sve to ostavio i došao u Gazu, u želji da dobije veću nagradu.

Dodao je da je doktor došao da bude duhovni vođa i spasitelj naroda u nevolji.

Izvor: Al Jazeera i agencije