Mađarska se neće pridružiti NATO-ovoj ‘ludoj misiji’ pomaganja Ukrajini

Saveznici NATO-a dogovorili su se u aprilu da će početi planove za dugoročnu vojnu podršku Ukrajini u borbi protiv ruske invazije osnivanjem fonda vrijednog 100 milijardi eura.

Mađarska neće sudjelovati u dugoročnom planu NATO-a za pomaganje Ukrajini, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova (REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo)

Mađarska neće sudjelovati u dugoročnom planu NATO-a za pomaganje Ukrajini, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova, ocijenivši plan “ludom misijom”, javlja Hina.

Saveznici NATO-a dogovorili su se u aprilu da će početi planove za dugoročnu vojnu podršku Ukrajini u borbi protiv ruske invazije putem osnivanja fonda vrijednog 100 milijardi eura.

Prema planovima, NATO bi preuzeo dio koordinacije od koalicije predvođene SAD-om zvane Skupina iz Ramsteina.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto ponovio je da se Mađarska vlada protivi tom planu.

“Mađarska se neće pridružiti ludoj misiji NATO-a uprkos svim pritiscima”, rekao je na Facebookovom događaju u Londonu

Odnosi između Budimpešte i NATO-a zategnuti

Glasnogovornik Vlade Zoltan Kovacs, reagirajući prošli mjesec na NATO-ovu inicijativu, objavio je na platformi X, bivšem Twitteru, da Mađarska neće podržati nikakve NATO-ove prijedloge koji bi mogli “približiti Savez ratu ili pretvoriti ga iz odbrambene u ofanzivnu koaliciju”.

Odnosi između Budimpešte i NATO-a zategnuti su jer je Mađarska odugovlačila s ratifikacijom ulaska Švedske u Savez, što je naposljetku učinila u martu, te zbog bliskih odnosa mađarskog premijera Viktora Obrana s Moskvom uprkos ruskoj invaziji na Ukrajinu u februaru 2022.

Američki ambsador u Mađarskoj David Pressman poručio je ranije da saveznici NATO-a upozoravaju Mađarsku na opasnosti “bliskih i sve širih” odnosa s Rusijom i da će, bude li to politički izbor Budimpešte, “morati odlučiti kako najbolje zaštititi svoje sigurnosne interese”.

Izvor: Agencije