UNICEF: 600.000 djece u Rafahu nema gdje bezbjedno otići

UNICEF poziva na zaštitu civila i infrastrukture za njihove osnovne potrebe, kao što su bolnice i skloništa.

Rafah je sada grad djece koja nemaju gdje bezbjedno otići u Gazi, rekla je Catherine Russell, izvršna direktorica UNICEF-a (Hatem Khaled / Reuters)

Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) upozorio je da 600.000 djece u Rafahu nema gdje bezbjedno otići u slučaju izraelskog napada i prisilnog raseljavanja u tom gradu na jugu blokiranog Pojasa Gaze, javlja Anadolija.

Izraelska vojska izdala je hitnu naredbu za evakuaciju Palestinaca u istočnim četvrtima Rafaha i pozvala ih da se presele u grad Al-Mawasi na jugu.

Iz UNICEF-a su reagirali upozorenjem da stotine hiljada djece živi u Rafahu.

“UNICEF poziva na zaštitu civila i infrastrukture koja podržava njihove osnovne potrebe, kao što su bolnice i skloništa”, navodi se u saopćenju UN-ove agencije.

Pogoršava se humanitarna situacija u Gazi

Humanitarna situacija pogoršava se u Gazi, a iz UNICEF-a su naveli da bi napad na Rafah imao katastrofalne posljedice za najmanje 600.000 djece.

“Rafah je sada grad djece koja nemaju gdje bezbjedno otići u Gazi”, rekla je Catherine Russell, izvršna direktorica UNICEF-a.

Russell je navela da su neka od te djece više puta raseljavana i da su izgubila svoje domove i porodice, naglašavajući potrebu da se djeca zaštite.

U saopćenju se dalje navodi da u Rafahu trenutno ima 78.000 djece mlađe od dvije godine i 175.000 djece mlađe od pet godina, pri čemu je 8.000 djece mlađe od dvije godine suočeno s akutnom pothranjenošću, a 65.000 djece sa smetnjama u razvoju.

Izvor: Agencije