Međusobne optužbe Rusije i Ukrajine za upotrebu hemijskog oružja

Situacija je i dalje nestabilna i iznimno zabrinjavajuća kada je posrijedi potencijalno korištenje otrovnih hemikalija kao oružja, naveo je OPCW.

Iz OPCW-a kažu da prate situaciju od februara 2022. kada je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu (Yves Herman / Reuters)

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za upotrebu zabranjenog hemijskog oružja na bojnom polju, objavila je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW).

Organizacija sa sjedištem u Den Haagu izvijestila je da su optužbe “nedovoljno potkrijepljene” dokazima, no u saopćenju je dodala: “Situacija je i dalje nestabilna i iznimno zabrinjavajuća kada je posrijedi potencijalno korištenje otrovnih hemikalija kao oružja”, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ni Rusija ni Ukrajina nisu službeno od te organizacije zatražile da istraži navodnu upotrebu hemijskog oružja, navedeno je u objavi.

Prošle sedmice je SAD rekao da je Rusija prekršila međunarodnu zabranu o upotrebi hemijskog oružja, koju nadzire OPCW.

Navodno je protiv ukrajinskih trupa upotrijebila kloropikrin, jaki pesticid koji se koristi u poljoprivredi i zabranjen je za vojno korištenje, te je koristila hemijske spojeve koji privremeno onemogućuju funkcioniranje ljudi, poput suzavca “kao metodu ratovanja” u Ukrajini.

OPCW: Pratimo situaciju

To je uslijedilo nakon ukrajinskih tvrdnji u aprilu po kojima je Rusija pojačala upotrebu suzavca u rovovima.

Rusija je odbacila optužbe, a ukrajinski dužnosnici nisu odgovorili na zahtjev Reutersa da komentira informacije.

Iz OPCW-a su rekli da prate situaciju od februara 2022. kada je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu.

U skladu s Konvencijom o hemijskom oružju svaka otrovna hemikalija koja se koristi u svrhu nanošenja povreda ili smrti smatra se hemijskim oružjem.

Korištenje toksičnih agensa na bojnom polju u ratu protivno je Konvenciji, rekao je OPCW. “Koriste li se kao metoda ratovanja ti se agensi smatraju hemijskim oružjem i stoga su, u skladu sa Konvencijom, zabranjeni”.

Izvor: Agencije