Izraelski mediji: Izrael mora izabrati – ili Rafah ili svijet

Bivši izraelski premijer Ehud Barak upozorio je da bi pokretanje operacije u Rafahu bila veoma ozbiljna strateška greška.

U Rafah se sklonilo 1,5 miliona raseljenih Palestinaca (REUTERS/Ramadan Abed)

U svojim raspravama i analizama na izraelskim medijskim kanalima, bivši izraelski politički i sigurnosni dužnosnici usmjerili su pažnju na pregovore o prekidu vatre u Pojasu Gaze, moguću vojnu operaciju u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze, te na povratak zarobljenika koje drži palestinski otpor u Gazi.

Kada je o Rafahu riječ, Suleiman Maswadeh, politički dopisnik izraelskog kanala Kan 11, citirao je “visokopozicioniranog političkog dužnosnika” koji je rekao: “Vojska će ući u Rafah bez obzira hoće li biti dogovora o razmjeni zarobljenika ili ne.”

Definirati pobjedu

Bivši izraelski premijer Ehud Barak upozorio je da bi pokretanje operacije u Rafahu bila veoma ozbiljna strateška greška, rekavši: ”Operacija u Rafahu ne znači da je Izrael na korak do potpune pobjede, već znači da je na korak do potpunog neuspjeha.”

Govoreći za izraelski Kanal 12, Barak je dodao: ”Proces evakuacije stanovništva iz Rafaha trajat će sedmicu, dvije ili tri, a neke borbe bi mogle trajati i mjesecima. Dok ti mjeseci prođu, taoci će nam biti u mrtvačkim sanducima, a situacija u Gazi se neće bitno promijeniti”.

Sa svoje strane, Amos Yadlin, bivši šef Izraelske vojno-obavještajne službe, smatra da je ”potrebno ponovno definirati pobjedu. Pobjeda je povratak otetih osoba, to je povratak u napuštene gradove. Činjenica da ćemo mi i Hamas ostati još dugo… Drugi cilj rata možemo postići nekom drugom prilikom”.

Dan Harel, bivši zamjenik načelnika Generalštaba, rekao je da je premijer Benjamin Netanyahu ponavljao: “Ili taoci ili Rafah”, naglašavajući da je Izrael na raskrsnici: “Ili će izabrati sporazum o otetim osobama i privremeni prekid vatre, čime će se okončati situacija na sjeveru, normalizirati odnosi sa Saudijskom Arabijom i zadržati američka podrška, ili će ući u Rafah i posvađati se sa svijetom.”

Netanyahu poput Miloševića

Tokom diskusije na izraelskom Kanalu 12 dodao je da Netanyahu riskira da bude poput pokojnog vođe Srba Slobodana Miloševića, kojem se sudilo u Hagu pod optužbama za genocid.

Nadav Eyal, stručnjak za međunarodne poslove, smatra da Izrael neće moći djelovati u Rafahu bez američke podrške. Naglasio je da Izrael neće moći izvoditi vojnu operaciju u Rafahu, kao što se to dogodilo u Khan Younisu na jugu Pojasa Gaze i u gradu Gazi, zbog Amerikanaca.

Ofer Shelah, bivši član Knesseta i istraživač u oblasti izraelske nacionalne sigurnosti, kaže da Netanyahu polaže nade u faktor vremena kada je riječ o daljem opstanku vladajuće koalicije, a sporazum o razmjeni zarobljenika mu ne ide u prilog. U gostovanju na izraelskom Kanalu 12 pozvao je Izrael na ”posvećenost regionalnom savezu kao odgovor na osovinu otpora koja je u savezništvu s Iranom”.

Izvor: Al Jazeera