Belgija razmatra uvođenje sankcija Izraelu zbog zločina u Gazi

Osim Belgije, zemlje poput Irske, Španije, Malte, Slovenije i Luksemburga pozvale su na preispitivanje odnosa Evropske unije s Izraelom, zaustavljanje prodaje oružja i hitan prekid vatre.

De Croo je predložio zabranu uvoza iz doseljeničkih naselja na Zapadnoj obali (AFP)

Belgijski premijer Alexander De Croo otkrio je da njegova vlada razmatra mogućnost uvođenja trgovinskih sankcija Izraelu zbog rata koji vodi u Pojasu Gaze. U izjavama za novine Het Laatste Nieuws (HLN) izrazio je zabrinutost zbog eskalacije nasilja i velikog broja civilnih žrtava.

Predložene sankcije, kako je objasnio De Croo, uključivat će zabranu uvoza proizvoda iz izraelskih doseljeničkih naselja na Zapadnoj obali, što se odnosi i na robu poput maslinovog ulja, datula i vina, prenosi izraelski list Globes.

Globes primjećuje da je Belgija, među nekoliko drugih zemalja Evropske unije, glasno kritizirala izraelske vojne operacije u Gazi otkako je izbio rat u oktobru prošle godine.

Sve jači trend protiv Izraela

Takve izjave belgijskog premijera skreću pažnju na sve jači trend među zemljama Evropske unije da se usvoje mjere protiv Izraela i ispune zahtjevi Palestinaca.

Osim Belgije, zemlje poput Irske, Španije, Malte, Slovenije i Luksemburga pozvale su na preispitivanje odnosa Evropske unije s Izraelom, zaustavljanje prodaje oružja i hitan prekid vatre, piše Globes.

Belgijski premijer je razmatranje mogućnost uvođenja trgovinskih sankcija Izraelu objasnio: “Ne možemo jednostavno stajati po strani i koristiti velike riječi”. Skrenuo je pažnju i na sve veći broj civilnih žrtava kao rezultat “izraelskih vojnih akcija”. Smatra da je poduzimanje odlučnih mjera i koraka protiv Izraela moralna nužnost.

Globes vjeruje da je, uprkos namjerama Belgije, mogućnost provedbe takvih sankcija na nivou EU-a i dalje neizvjesna, s obzirom na protivljenje ključnih članica EU-a, uključujući Njemačku i Italiju, osim podrške koju Izraelu pružaju zemlje poput Austrije i Mađarske, što bi moglo ometati uspjeh prijedloga.

Globes je ukazao na značajnu ulogu Belgije u predvođenju napora da se zabrani uvoz iz izraelskih naselja, budući da je Brisel, glavni grad Belgije, nedavno izdao zakon kojim se zabranjuje takav uvoz.

De Croo je istaknuo da, u slučaju neuspjeha djelovanja na nivou Evropske unije, Belgija može poduzeti jednostrane mjere u savezu s drugim članicama Evropske unije, koje podržavaju prava Palestinaca.

Globes je naglasio da ne treba potcjenjivati potencijalni utjecaj evropskih trgovinskih sankcija Izraelu, budući da se Evropska unija smatra najvećim trgovinskim partnerom Izraela, što bi imalo i značajne implikacije i na izraelski izvoz i uvoz. Naime, Belgija je četvrti najveći trgovinski partner Izraela unutar Evropske unije, uglavnom zbog trgovine dijamantima.

Izvor: Agencije