Američki vojnik uhapšen u Rusiji, optužen za krađu

Pripadnik Vojske SAD-a uhapšen je u Rusiji pod optužbom za kazneno djelo lošeg ponašanja, što je doprinijelo zategnutim odnosima Moskve i Washingtona.

Pripadnici ruskih snaga sigurnosti hodaju pored zida Kremlja [Maxim Shemetov/Reuters]

Pripadnik Vojske Sjedinjenih Američkih Država pritvoren je u ruskom Vladivostoku pod optužbom za krađu u posljednjem slučaju pritvaranja Amerikanca u Rusiji.

Ruska državna novinska agencija RIA objavila je u utorak kako će vojnik, kojeg je sud identificirao kao Gordona Blacka, biti u pritvoru do 2. jula.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, američki zvaničnici su novinskoj agenciji Associated Press vojnika identifikovali kao narednika Gordona Blacka (34). Iz Južne Koreje je umjesto kući u Teksas otputovao u Rusiju vidjeti dugogodišnju prijateljicu.

Drugi američki zvaničnik koji je, također, želio ostati anoniman rekao je novinskoj agenciji Reuters da je Black opljačkao jednu ženu.

Hapšenje vojnika vjerovatno će dodatno zakomplicirati odnose između SAD-a i Rusije, koji su postali sve napetiji kako se rat u Ukrajini odužio.

Gershkovich i Whelan

Cynthia Smith, glasnogovornica Američke vojske, potvrdila je da je vojnik priveden u četvrtak u Vladivostoku, glavnoj pacifičkoj luci Rusije, pod optužbom za kazneno djelo. Rekla je da je Rusija obavijestila SAD.

“Američko ministarstvo vanjskih poslova pruža odgovarajuću konzularnu podršku vojniku u Rusiji”, navela je Smith.

Administracija predsjednika Joea Bidena lobirala je u Moskvi za oslobađanje više Amerikanaca, uključujući reportera Wall Street Journala Evana Gershkovicha. Gershkovich (32) je postao prvi američki novinar uhapšen pod optužbama za špijunažu u Rusiji od hladnog rata kada ga je 29. marta prošle godine pritvorila Federalna služba sigurnosti (FSB). On, njegov medij i Američka vlada poriču da je špijun.

Za Gershkovicha i Paula Whelana, Amerikanca osuđenog za špijuniranje protiv Rusije i osuđenog na 16 godina 2020. godine, američki State Department je naveo kako su “nepravedno pritvoreni”, što znači da Washington smatra optužbe protiv njih lažnima i predan je radu da ih oslobodi.

Izvor: Agencije