Ovako Netanyahu pokušava osujetiti sporazum o razmjeni

U vrijeme kada raste pritisak na Netanyahua u Izraelu i izvan njega da zaključi sporazum s Hamasom, on insistira na njegovom odbacivanju.

Netanyahu odbacuje svaki pritisak unutar Izraela i izvan njega da zaključi sporazum o razmjeni s Hamasom (Al Jazeera)

Izraelski mediji citirali su novinare koji su rekli da premijer Benjamin Netanyahu daje izjave protiv sklapanja sporazuma s Hamasom pod maskom diplomatskog zvaničnika.

List The Jerusalem Post navodi da su izraelski novinari “odlučili razotkriti Netanyahua i njegovu igru ​​usmjerenu na ometanje sporazuma o razmjeni talaca”.

Prema pisanju lista, Netanyahuova izjava pod maskom anonimnog zvaničnika ne predstavlja stav Ministarskog vijeća.

The Jerusalem Post je objasnio da je neimenovani zvaničnik, koji je prijetio da će ući u Rafah uprkos bilo kakvom dogovoru, bio Benjamin Netanyahu.

Izraelski list dodaje da je Netanyahuov cilj da zavara javno mnijenje u zemlji i inozemstvu kako postoji konsenzus o vojnoj eskalaciji protiv sporazuma.

U subotu su delegacija Hamasa, katarski i američki zvaničnici stigli u glavni grad Egipta Kairo kako bi učestvovali u pregovorima o prekidu vatre i razmjeni talaca, dok je Izrael odbio poslati svoju delegaciju.

U vrijeme kada raste pritisak na Netanyahua u Izraelu i izvan njega da zaključi sporazum s Hamasom, on insistira na njegovom odbacivanju, insistirajući na nastavku rata i invaziji na Rafah, dok Hamas zaustavljanje rata postavlja kao osnovni uslov za bilo kakav sporazum.

‘Talac br. 133’

Izraelski mediji i predstavnici opozicije u Knessetu optužili su Netanyahua da pokušava osujetiti sporazum o razmjeni talaca s Hamasom nakon izjave “političkog izvora”, u kojoj se potvrđuje insistiranje Tel Aviva da uđe u Rafah na jugu Pojasa Gaze sa sporazumom ili bez njega.

Također, izraelski televizijski kanali i novine prenijeli su izjavu neimenovanog izraelskog “političkog izvora” da Tel Aviv “neće pristati da okonča rat u okviru bilo kakvog sporazuma s Hamasom”.

Isti izvor je dodao: “Vojska će ući u Rafah, bez obzira postoji li primirje za oslobađanje talaca ili ne.”

Bivši šef Vojne obavještajne službe Amos Yadlin rekao je za izraelski Channel 12 da je premijer Benjamin Netanyahu “talac broj 133”, jer je talac u rukama ministra finansija Bezalela Smotricha i ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira.

Ben-Gvir i Smotrich protive se sklapanju sporazuma o razmjeni talaca s Hamasom i prijete da će se povući iz Vlade ako do toga dođe.

Izvor: Al Jazeera i agencije