Njemačka osuđuje porast političkog nasilja nakon što je član EP-a teško povrijeđen

Domaća obavještajna agencija BfV kaže da je krajnje desni ekstremizam najveća prijetnja njemačkoj demokratiji.

U cijeloj Njemačoj broj napada na političare stranaka zastupljenih u parlamentu udvostručio se od 2019, prema podacima vlade objavljenim u januaru (REUTERS/Fabian Bimmer)

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser obećala je da će se boriti protiv porasta nasilja protiv političara nakon što je njemački zastupnik u Evropskom parlamentu napadnut tokom kampanje za reizbor i zadobio povrede zbog kojih je završio u bolnici.

Matthiasa Eckea (41), člana ministričinih socijaldemokrata (SPD), udarila je i šutirala grupa od četiri osobe dok je lijepio plakate u Dresdenu, glavnom gradu istočne države Saske, saopćila je policija, a prenosi Hina.

Izvor u SPD-u rekao je da će zbog povreda biti operiran.

Malo prije toga čini se da je ista grupa napala 28-godišnjeg aktivista Zelenih, koji je također lijepio plakate, rekla je policija, iako njegove povrede nisu bile tako teške.

“Ustavna država mora i odgovorit će na to oštrom akcijom i daljnjim zaštitnim mjerama za demokratske snage u našoj zemlji”, rekla je Faeser dodavši da je napad na Eckea također “napad na demokratiju”.

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola jedna od je mnogih evropskih političara koji suosjećaju s Eckeom. Ona je napisala u objavi na X-u da je “užasnuta okrutnim napadom”.

Porast napada

U cijeloj zemlji broj napada na političare stranaka zastupljenih u parlamentu udvostručio se od 2019, prema podacima vlade objavljenim u januaru.

Faeser je rekao da je verbalno neprijateljstvo ekstremista i populista prema demokratskim političarima djelomično odgovorno za porast nasilja.

Domaća obavještajna agencija BfV kaže da je krajnje desni ekstremizam najveća prijetnja njemačkoj demokratiji.

Porast podrške krajnje desnoj Alternativi za Njemačku (AfD) u protekloj godini odveo ju je na drugo mjesto u anketama širom zemlje.

AfD je posebno jak u istočnim državama Saskoj, Tiringiji i Brandenburgu. Ankete pokazuju da će biti prvi na regionalnim izborima u sve tri u septembru.

Političari stranke Zeleni suočeni su s najviše agresije, prema vladinim podacima, a napadi na njih sedmerostruko su porasli od 2019. na 1219 prošle godine. Političari AfD-a pretrpjeli su 478 napada, a SPD je treći s 420.

Theresa Ertel, kandidatkinja Zelenih na lokalnim izborima u Tiringiji ovog mjeseca, rekla je da zna za članove stranke koji se više ne žele kandidirati zbog agresivne političke atmosfere.

Zeleni u njenoj regiji složili su se da na informacijskim štandovima uvijek moraju biti najmanje tri djelatnika radi dodatne sigurnosti.

Izvor: Agencije