Gruzija: Masovni protest protiv nacrta zakona o ‘transparentnosti stranog utjecaja’

Gruzijske snage sigurnosti intervenirale su kada su demonstranti blokirali ulaz u zgradu parlamenta.

Hiljade demonstranata okupilo se oko zgrade parlamenta i reagovalo na usvajanje zakona u drugom glasanju (Davit Kachkachishvili - Anadolu Agency)

Hiljade demonstranata protestirale su sinoć u Tbilisiju protiv predloženog nacrta zakona o “transparentnosti stranog utjecaja“, a snage sigurnosti su intervenirale kada su demonstranti blokirali ulaz u zgradu parlamenta, javlja Anadolija.

Hiljade demonstranata okupilo se oko zgrade parlamenta i reagovalo na usvajanje zakona u drugom glasanju.

Snage sigurnosti su intervenirale biber sprejom i vodenim topovima.

Demonstranti su bacali razne predmete na policijske timove stacionirane u unutrašnjem dvorištu zgrade parlamenta.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Gruzije Aleksandre Darakhvelidze optužio je demonstrante da su pokušali da uđu u zgradu parlamenta bez dozvole. Saopćio je da je u incidentima u posljednja dva dana povrijeđeno sedam policajaca.

Transparentnost finansiranja

Nacrt zakona o “transparentnosti stranog utjecaja“, koji je parlamentu predložila vladajuća Partija gruzijskog sna, izglasan je jučer u drugom glasanju. Prijedlog zakona mora biti odobren tri puta u parlamentu da bi bio prihvaćen kao zakon.

Lider parlamentarne većine Mamuka Mdinaradze je nedavno izjavio da više od 90 posto finansiranja nevladinih organizacija koje djeluju u Gruziji nije transparentno.

On je naveo da je nemoguće dobiti transparentne informacije o finansiranju koje međunarodne finansijske institucije u njegovoj zemlji obezbjeđuju institucijama poput nevladinih organizacija i medija.

Gruzijski premijer Irakli Kobakhidze izjavio je da rade otvoreno i transparentno kao vlada i da bi sve nevladine organizacije u njegovoj zemlji također trebale raditi transparentno.

Izvor: Agencije