Vojni stručnjak: Razlozi za povlačenje izraelske vojske iz Khan Younisa

U Gazi zasad ostaje samo izraelska brigada Nahal, koja djeluje na koridoru Netzarim, koji dijeli sjever od centralne i južne oblasti.

Izraelska vojska povlačenje iz Khan Younisa pravda pripremama za bitku u Rafahu (Israel Defense Forces/Handout via REUTERS)

Izraelska vojska saopćila je da povlači sve kopnene trupe s juga Pojasa Gaze, uključujući 98. diviziju i njene tri brigade iz područja Khan Younisa nakon četiri mjeseca borbi. U Gazi ostaje samo brigada Nahal koja djeluje na koridoru Netzarim koji dijeli sjever od centralne i južne oblasti.

Pukovnik Hatem Karim al-Falahi, vojni i strateški stručnjak, kaže da Izrael želi povući vojne odrede radi obnavljanja njihove borbene spremnosti za nadolazeći period te kako bi ih koristila na drugim položajima.

Međutim, Al-Falahi je, tokom analize vojnih operacija za Al Jazeeru, rekao da povlačenje daje Izraelu priliku za premještanje civila i raseljenih osoba iz grada Rafah u Khan Younis, sve do ulice koja razdvaja sjeverni Pojas od centralnog i južnog dijela.

Rekao je da je ta oblast vrlo velika i da može primiti veliki broj civila i raseljenih osoba iz Rafaha, u okviru priprema za očekivanu vojnu operaciju.

Al-Falahi smatra da je Tel Aviv poslušao savjet Washingtona o nužnosti povlačenja iz tog područja.

Šta nakon povlačenja?

Al-Falahi smatra da je, prema njegovom viđenju situacije na terenu nakon povlačenja, scenarij napuštanja Khan Younisa vrlo sličan scenariju povlačenja iz Gaze. Ističe da će doći do ponovnih operacija na tom području nakon prelaska na treću fazu.

Naveo je da su karakteristike ove faze: zaustaviti sveobuhvatnu kopnenu invaziju, koncentrirati snage u tampon zonama potom provoditi operacije ograničenih upada, a nakon toga slijedi ponovno povlačenje.

Dodao je da će operacije biti manje intenzivne, ali kvalitetnije i fokusiranije, uz zračnu i artiljerijsku podršku. Provodit će se na temelju obavještajnih podataka, uz izvođenje atentata na tražene vođe.

Lansiranje raketa

Kada je riječ o implikacijama daljeg ispaljivanja raketa prema oblastima u okolini Gaze, Al-Falahi je rekao da je izraelska vojna operacija, možda, oslabila frakcije otpora, ali da one nisu definitivno uništene.

Istaknuo je da rakete nose jasne poruke da područja koja okružuju Gazu neće biti sigurna sve dok traju borbe, dodajući da otpor ima sposobnosti koje mu omogućuju da dopru do tih ciljeva.

Kada je riječ o očekivanjima u vezi s invazijom na Rafah, Al-Falahi smatra da operacija, možda, neće početi u skorijoj budućnosti, imajući u vidu da je potrebno nekoliko sedmica za evakuaciju civila iz Rafaha, te da operacija zahtijeva koordinaciju s Egiptom.

Nastavio je: “Prerano je govoriti da postoji operacija u pravcu Rafaha, ali je evidentno da su pripreme u toku”. Rekao je da ova tema spada i u kontekst vršenja pritiska na Hamas da postigne dogovor o prekidu vatre i o razmjeni zarobljenika.

Izvor: Al Jazeera