Italijanska policija: Armanijeve torbe proizvodili eksploatirani kineski radnici

Policija je objavila da je kineski podizvođač plaćen 93 eura za torbu koju je modna kuća prodavala za oko 1.800 eura.

Italijanska kompanija negirala je optužbe da je počinila zloupotrebe u saradnji sa firmom GA Operations (REUTERS/Leonhard Foeger/File Photo)

Eksploatirani kineski radnici u Italiji, koje su u pogonima u okolini Milana nelegalno zapošljavali neovlašteni podizvođači, pravili su torbe i druge artikle za modnu kuću Giorgio Armani, saopćila je italijanska policija.

U tom slučaju su navodno zanemareni propisi o zdravlju i sigurnosti radnika, kao i pravila kojima se reguliliraju radno vrijeme, pauze i slobodni dani, prenio je Tanjug, pozivajući se na AP.

Italijanska kompanija negirala je optužbe da je počinila zloupotrebe u saradnji sa firmom GA Operations, koja proizvodi odjeću, dodatke i dekoracije za kuće za brendove grupe Giorgio Armani.

“Oduvijek smo provodili mjere kontrole i prevencije kako bismo sveli na minimum zloupotrebe u lancu snabdijevanja, a GA Operations sarađivat će sa najvećom transparentnošću sa nadležnim tijelima po tom pitanju”, navodi se u saopćenju Armanija.

Prema policiji, GA Operations je angažirao podizvođača, koji je potom angažovao neovlaštene kineske podizvođače, da bi oni zapošljavali radnike mimo procedura, a neki od njih bili su u Italiji ilegalno.

‘Sistem za enormno uvećavanje profita’

Dodaje se da je to dio sistema ilegalnog posredovanja i eksploatacije radnika, koji se najčešće događa u poljoprivrednom sektoru.

“Sistem omogućava enormno uvećanje profita tako što kineska fabrika zapravo proizvodi artikle, smanjujući troškove rada korištenjem neregistrovanih i ilegalnih radnika”, navodi se u saopćenju.

Policija je objavila i to da je kineski podizvođač plaćen 93 eura za torbu, koju je modna kuća prodavala za oko 1.800 eura.

Četiri kineska vlasnika fabrike su podvrgnuti odvojenim krivičnim istragama zbog uloga u tim zloupotrebama, a GA Operations nije pod istragom, ali je stavljen pod sudski nadzor na period do godinu, ističe policija.

Izvor: Agencije