Istraga protiv bivšeg francuskog premijera Philippea zbog moguće korupcije

Edouard Philippe je podnio ostavku na mjesto premijera Francuske 2020. godine uoči rekonstrukcije vlade.

Philippe, gradonačelnik Le Havrea, smatra se potencijalnim kandidatom da naslijedi Emmanuela Macrona na francuskim predsjedničkim izborima 2027. (REUTERS/Sarah Meyssonnier)

Bivši francuski premijer Edouard Philippe sarađuje s vlastima, saopćeno je iz njegovog ureda, nakon što je policija pretresla njegove prostorije u okviru, kako je pravosudni izvor rekao, preliminarne istrage o mogućoj korupciji.

Philippe, gradonačelnik Le Havrea, smatra se potencijalnim kandidatom da naslijedi Emmanuela Macrona na francuskim predsjedničkim izborima 2027, prenosi Fena.

Pravosudni izvor, koji je razgovarao s Reutersom pod uvjetom anonimnosti, rekao je da je pretraga “dio preliminarne istrage otvorene u decembru 2023. po optužbama za trgovinu utjecajem, favoriziranje, pronevjeru javnih sredstava i psihičko uznemiravanje”.

Philippeov ured je u saopćenju naveo da on i njegov tim “u potpunosti i mirno stoje na raspolaganju tužiocima da osiguraju sve elemente neophodne za istragu”.

Istraga Phillippea

Ranije, govoreći za informativni kanal BFM TV, Philippe je rekao da on i njegov tim planiraju pokazati istražiteljima “da poštuju pravila”.

Francuski list Le Monde, koji je prvi izvijestio o istrazi, javio je u srijedu da istraga direktno cilja Philippea, kao i neke od njegovih saradnika.

Philippe je podnio ostavku na mjesto premijera 2020. godine uoči rekonstrukcije vlade. Bio je Macronov prvi premijer, nakon što je prešao iz konzervativne Republikanske stranke i pridružio se predsjedničkom timu nakon izbora 2017.

Philippe je 2020. ponovno izabran za gradonačelnika Le Havrea, industrijskog lučkog grada u sjevernoj Francuskoj gdje je izgradio svoju političku karijeru.

Izvor: Agencije