Tajvan pogodio najjači zemljotres u 25 godina, najmanje devet poginulih

Srušilo se najmanje 26 zgrada, više od polovine u Hualienu. Pod ruševinama su deseci ljudi, a akcije spašavanja još traju.

Službenici Hitne pomoći pomažu čovjeku nakon što je spašen iz ruševina zgrade u gradu Novi Taipei (CNA via AFP)

Najmanje devet osoba je poginulo, a 882 je ranjeno u zemljotresu magnitude 7,5 – najjačem u posljednjih 25 godina, koji je pogodio Tajvan.

Svi smrtni slučajevi evidentirani su u okrugu Hualien.

Zemljotres je pogodio istočnu obalu Tajvana, a osjetio se u glavnom gradu Taipeiju, kao i u južnom Japanu, istočnoj Kini i na Filipinima.

Japanska meteorološka agencija (JMA) revidirala je magnitudu sa 7,5 na 7,7. Tajvan je zabilježio magnitudu 7,2.

Tajvan je zbog zemljotresa izdao upozorenje na cunami za južni Japan i FIlipine, koje je kasnije ukinuto.

Screenshot prikazuje zgradu u Hualienu, gradu najbližem epicentru potresa, koja je djelimično srušena (Way/UGC via AFP)

Srušilo se najmanje 26 zgrada, više od polovine u Hualienu. Pod ruševinama su deseci ljudi, a akcije spašavanja još traju.

Televizijske stanice objavile su snimke zgrada kako se ljuljaju u vrijeme kada su ljudi išli na posao, a djeca u školu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

 

Zemljotres, koji je izazvao prekid struje u glavnom gradu Taipeiju, dogodio se u 7 sati i 58 minuta po lokalnom vremenu na dubini od 15.5 km kod južne obale Tajvana, izvijestila je državna seizmološka služba.

 

Japanski centar za potrese je objavio da je nekoliko manjih cunamija stiglo do južne prefekture Okinawe i kasnije ukinuo upozorenje na plimne valove.

Filipinska seizmološka agencija je, također, izdala upozorenje za stanovnike obalnih područja i pozvala ih da se sklone na viši teren.

Potres se osjetio u Šangaju u Kini, rekli su očevici. Kineski mediji navode da se osjetio i u Fuzhou, Xiamenu, Quanzhou i u Ningdeu u pokrajini Fujian.

Naknadna podrhtavanja tla i dalje se osjete u Taipeiju, a dosad ih je bilo najmanje 25, navode stanovnici. Više od 87.000 domaćinstava je ostalo bez struje, a brzi željeznički vozovi su zaustavljeni iz opreza.

(CNA via AFP)

Južni tajvanski naučni park, u kojem se nalazi važan proizvođač poluvodiča, izvijestio je da kompanije posluju normalno. Taj tehnološki gigant je saopćio da se proizvodnja odvija neometano.

Državna novinska agencija navodi da je riječ o najjačem potresu od 1999. kada je Tajvan pogodio potres magnitude 7,6 u kojem je poginulo blizu 24.000 ljudi, a uništeno ili oštećeno 50.000 kuća.

Izvor: Al Jazeera i agencije