Zelenski poziva SAD da ubrza isporuku oružja, Scholz se protivi slanju Taurusa

Ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski kaže da situacija na bojnom polju direktno zavisi o brzini isporuke oružja Kijevu.

Volodimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije u Kijevu sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom (EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da vitalno američko oružje počinje pristizati u Ukrajinu u malim količinama i da se proces mora odvijati brže jer napredujuće ruske snage to pokušavaju iskoristiti, prenosi Reuters.

Zelenski je na zajedničkoj konferenciji za medije u Kijevu sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom rekao da situacija na bojnom polju direktno zavisi o brzini isporuke oružja Ukrajini.

“Pravovremena podrška treba našoj vojsci. Danas još ne vidim ništa pozitivno po tom pitanju. Ima zaliha, pomalo su krenule, taj proces treba ubrzati”, rekao je Zelenski, prenosi Hina.

Sjedinjene Američke Države prošle su sedmice usvojile paket pomoći od 61 milijarde dolara, okončavši višemjesečni zastoj u Kongresu i pobudivši time nadu u Kijevu da će kritično slabe zalihe artiljerijskih granata uskoro biti popunjene.

Izjave Zelenskog su došle dan nakon što je ukrajinski vrhovni komandant rekao u nedjelju da su se ukrajinske snage povukle iz tri sela na istoku.

“Ruska vojska sada pokušava iskoristiti situaciju dok čekamo snabdijevanje od naših partnera. Upravo zato brzina isporuke znači stabilizaciju fronta”, rekao je Zelenski.

“Rusija se priprema za ofanzivne akcije”, dodao je.

Ukrajinski čelnik također je istakao potrebu za isporukom sofisticiranih sistema protuzračne odbrane Patriot koje Kijev želi kako bi se suprotstavio ruskim raketnim napadima dugog dometa i bespilotnim letjelicama.

Zelenski je rekao kako je Kijev postigao određeni napredak u nabavci zaliha projektila za sistem Patriot, ali da još uvijek radi na nabavci novih lansera koji ispaljuju projektile.

Njemački kancelar Olaf Scholz kaže da će njemačka vojna podrška Ukrajini i dalje biti fokusirana na hitne potrebe zemlje (EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

Njemačka ponovo odbila poslati raketa u Ukrajinu

S druge strane, dok Kijevu pristiže američka pomoć, njemački kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak se ponovo usprotivio slanju raketa dugog dometa Taurus u Ukrajinu, prenosi Anadolija.

Scholz je u Berlinu rekao da ostaje pri svom ranijem stavu da ne šalje rakete njemačke proizvodnje Taurus, uprkos nedavnoj odluci SAD da Ukrajini isporuče rakete dugog dometa ATACMS.

Scholz je istakao da će njemačka vojna podrška Ukrajini i dalje biti fokusirana na hitne potrebe zemlje, kao što su napredni sistemi protuzračne odbrane, za zaštitu ukrajinskih gradova i kritične infrastrukture.

“Upravo smo odlučili da pošaljemo još jednu bateriju Patriot, nakon što smo ranije isporučili dvije baterije i iskreno se nadamo da će i drugi evropski partneri donijeti odgovarajuću odluku”, rekao je Scholz.

Socijaldemokratski političar se dugo protivio ideji da se Ukrajini daju rakete dugog dometa Taurus i više puta je rekao da bi Njemačka trebala djelovati na odgovoran način kako bi spriječila sukob između NATO-a i Rusije.

Prošlog mjeseca rekao je njemačkim zakonodavcima da bi upotreba moćnih, sofisticiranih raketnih sistema bez njemačkog nadzora mogla imati neželjene posljedice.

Snažni projektili Taurus su poznati po pravilnom gađanju meta, uključujući mostove ili duboko zakopane ciljeve kao što su komandni bunkeri.

Izvor: Agencije