Rusija napala energetska postrojenja u tri ukrajinske regije

Najveća ukrajinska privatna energetska kompanija saopćila je da su pogođene četiri termoelektrane.

Ukrajina se suočila s manjkom električne energije (REUTERS/Sofiia Gatilova)

Rusija je u subotu napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, oštetivši opremu i ranivši najmanje jednog radnika, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.

Galuščenko je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram objavio da su ruski udari ciljali regiju Dnjepropetrovsk u centralnoj Ukrajini i zapadne regije Lavov i Ivano-Frankivsk.

DTEK, najveća ukrajinska privatna energetska kompanija, saopćila je da su pogođene četiri termoelektrane.

“Neprijatelj je ponovno masovno granatirao ukrajinska energetska postrojenja”, stoji u saopćenju DTEK-a, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

“Oprema kompanije ozbiljno je oštećena. U ovom trenutku uposlenici pokušavaju otkloniti posljedice napada.”

Kompanija je rekla da ima žrtava, ali nije navela druge detalje.

Od 22. marta ruske su snage pojačale svoja bombardiranja ukrajinskog elektroenergetskog sektora, napadajući termo i hidroelektrane i drugu energetsku infrastrukturu gotovo svakodnevno.

‘Oboreno 13 ruskih projektila’

Ukrajina je izgubila oko 80 posto svoje proizvodnje u termoelektranama i oko 35 posto svojih hidroenergetskih kapaciteta, rekli su dužnosnici. Njen energetski siste već je bio oslabljen ruskom zračnom kampanjom u prvoj zimi rata koji je Rusija pokrenula u febrruaru 2022.

Uprkos blagom proljetnom vremenu posljednjih sedmica, Ukrajina se suočila s manjkom električne energije i vlada je morala uvesti planirana isključenja struje u nekoliko regija i okrenuti se interventnom uvozu električne energije.

U regiji Dnjepropetrovsk ukrajinska protivzračna obrana oborila je 13 ruskih projektila, rekao je guverner Serhij Lisak.

“Nažalost, nismo mogli izbjeći sve napade. Energetski objekti u regijama Dnjepropetrovsk i Krivij Rih su oštećeni, izbili su požari.”

Lisak je rekao da je opskrba vodom prekinuta u gradu Krivij Rihu.

U isto vrijeme, ruska vojska je tokom noći presrela 68 ukrajinskih dronova u ruskoj južnoj oblasti Krasnodar i na Krimu, saopćilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Prema navodima Ministarstva, 66 dronova oboreno je iznad teritorije Krasnodarke oblasti, a dva iznad Krimskog poluotoka, koji je Rusija pripojila 2014. godine, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

“Pokušali su da napadnu naftne rafinerije i infrastrukturu. Prema informacijama sa lica mesta nema povređenih ni ozbiljne štete”, napisao je na Telegramu guverner oblasti Krasnodar Venjamin Kondratjev.

Izvor: Agencije