Preživjela u Holokaustu na protestima podrške Gazi na američkom univerzitetu

Ingram je na protestu rekla da zna kroz šta prolaze djeca u Pojasu Gaze, jer je to iskusila u nacističkim logorima, zahtijevajući da se masakri u Pojasu Gaze zaustave.

Ingram traži da Izrael svoje ratove ne vodi u ime preživjelih u Holokaustu (Shutterstock)

Preživjela u holokaustu i američka jevrejska aktivistica Marion Ingram (88 godina) učestvovala je u protestu podrške Gazi u dvorištu Univerziteta George Washington, dok američki studentski pokret podrške Palestini nastavlja sa eskalacijom.

Ingram je na protestu rekla da zna kroz šta prolaze djeca u Pojasu Gaze, jer je to iskusila u nacističkim logorima, zahtijevajući da se masakri u Pojasu Gaze zaustave.

Dodala je da ubistvo više od 34.000 civila u Pojasu Gaze, većinom djece, potvrđuje da se Izrael ne brani, ističući da svaki Palestinac ima pravo na život.

Ingram je također naglasila da Sjedinjene Američke Države moraju prestati finansirati ono što je nazvala “masakr” u Gazi, a Izrael mora zaustaviti bombardovanje.

Podrška Gazi

Iskazala je svoj ponos sa studentima koji protestuju u znak podrške Gazi koji zahtijevaju da Sjedinjene Američke Države prestanu sa finansiranjem Izraela, ističući da će mase studenata podići svoj glas tražeći zaustavljanje ratova u svijetu.

Američki jevrejski studenti i drugi različitog porijekla i religija pridružili su se protestima, pored preživjelih u Holokaustu, uključujući i Marion Ingram.

Dana 18. aprila, propalestinski studenti na Univerzitetu Columbia u Sjedinjenim Američkim Državama započeli su sjedenje u dvorištu kampusa u znak protesta, a protiv kontinuiranih finansijskih izdavanja univerziteta za kompanije koje podržavaju okupaciju Palestine i genocid u Gazi. Uhapšeno je 108 studenata učesnika u protestima.

Studentski protesti podrške Gazi kasnije su se proširili i na druge vodeće univerzitete u Sjedinjenim Američkim Državama, kao što je Univerzitet New York, Univerzitet Yale, Massachusetts tehnološki institut i Univerzitet Sjeverne Caroline.

Izvor: Agencije