Obavještajne agencije SAD-a: Putin vjerovatno nije naredio ubistvo Navaljnog

Prošlog mjeseca Putin je smrt Navaljnog nazvao “žalosnom”, istakavši da je bio spreman predati zatvorenog političara Zapadu.

Navaljni, koji je imao 47 godina kada je umro, bio je Putinov najžešći domaći kritičar (EPA-EFE/Maxim Shipenkov)

Američke obavještajne agencije ustanovile su da ruski predsjednik Vladimir Putin vjerovatno nije naredio ubistvo opozicionog političara Alekseja Navaljnog u zatvoru na Arktiku u februaru, objavio je Wall Street Journal, prenosi Hina.

Navaljni, koji je imao 47 godina kada je umro, bio je Putinov najžešći domaći kritičar.

Njegovi saradnici, koje su vlasti označile kao ekstremiste, optužili su Putina da ga je ubio i rekli su da će pružiti dokaze koji će podržati njihovu tvrdnju.

Kremlj je negirao bilo kakvu umiješanost države.

Prošlog mjeseca Putin je smrt Navaljnog nazvao “žalosnom”, istakavši da je bio spreman predati zatvorenog političara Zapadu putem razmjene zarobljenika pod uslovom da se Navaljni nikad ne vrati u Rusiju.

Navaljnijevi saradnici rekli su da su se vodili takvi pregovori.

Wall Street Journal je, pozivajući se na neimenovane ljude upoznate s tim pitanjem, objavio da su američke obavještajne agencije zaključile da Putin vjerojatno nije naredio da Navaljni bude ubijen u februaru.

Godinama na meti ruskih vlasti

Ipak, Washington nije oslobodio ruskog čelnika ukupne odgovornosti za smrt Navaljnog, uzimajući u obzir da je Navaljni godinama bio na meti ruskih vlasti, da je zatvoren pod politički motiviranim optužbama te da je otrovan 2020. nervnim agensom.

Kremlj negira umiješanost države u trovanje Navaljnog 2020.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti navode Wall Street Journala koji se pozvao na izvore po kojima je spomenuta ocjena “široko prihvaćena unutar obavještajne zajednice te je dijeli nekoliko agencija, uključujući CIA-u, Ured direktora Nacionalne obavještajne službe SAD-a i obavještajce State Departmenta”.

Američka se procjena temelji na nizu informacija, uključujući neke klasificirane obavještajne podatke i analizu javno dostupnih podataka, uključujući vrijeme smrti Navaljnog i činjenicu da je time zasjenjen Putinov reizbor u martu, navodi Wall Street Journal pozivajući se na neke od svojih izvora.

Jedan od glavnih saradnika Navaljnog Leonid Volkov ocijenio je spomenute teze naivnim i redikuloznim.

Izvor: Al Jazeera