Vojni stručnjak o zasjedama koje palestinski borci postavljaju izraelskim snagama

Postavlja se pitanje kako pokret otpora zna kojim će se pravcem kretati izraelske snage u određenim područjima, na kojem zatim postavljaju mine i izraelsku municiju koja nije eksplodirala.

Al-Falahi u svojoj analizi za Al Jazeeru ističe da povlačenje izraelske brigade Nahal iz Pojasa Gaze potvrđuje da su brigade u izraelskoj regularnoj vojsci iscrpljene borbama (Al Jazeera)

Vojni stručnjak, pukovnik Hatem al-Falahi, kaže da saznanja do kojih dolaze frakcije palestinskog otpora o pravcima kretanja izraelskih snaga koje su upale u zasjede nameću pitanja o načinu na koji dolaze do tih informacija.

Otpor je, također, prilikom postavljanja tih zasjeda koristio neeksplodiranu izraelsku municiju.

Al-Falahi u analizi za Al Jazeeru ističe da povlačenje izraelske brigade Nahal iz Pojasa Gaze potvrđuje da su brigade u izraelskoj regularnoj vojsci iscrpljene borbama, pored toga da su imale velike gubitke u proteklom periodu.

Povlačenje brigade moglo bi biti dio izraelskog preustroja snaga u sklopu priprema za kopnenu operaciju u gradu Rafah ili radi prebacivanja na druga borbena područja, kako kaže stručnjak Al-Falahi.

Naglašava da složenost ulaska u Rafah zahtijeva djelovanje regularnih snaga, a ne rezervnih.

Obrnuti inženjering

Što se tiče neeksplodirane izraelske municije koju je koristio otpor, Al-Falahi je rekao da se otpor više puta služio tom metodom tokom rata. Ta municija je ponovo korištena u napadima na izraelske snage i služila je za obrnuti inženjering.

Međutim, Al Falahi kaže da se ovdje postavlja pitanje kako pokret otpora zna kojim će se pravcem kretati izraelske snage u određenim područjima, na kojem zatim postavljaju mine i izraelsku municiju koja nije eksplodirala, uprkos veličini tog područja.

Vojni stručnjak kaže da nedavni napadi na izraelske snage u Hajar al-Deeku govore o sposobnosti otpora da provodi akcije praćenja i da brzo reagira uz upotrebu odgovarajućeg oružja koje ne zahtijeva direktan sukob, kako bi se izbjeglo izlaganje boraca otpora napadima izraelskih zračnih snaga.

Što se tiče povratka izraelske vojske u područje Al-Mughraqa u centralnom dijelu Pojasa Gaze, Al-Falahi je rekao da to pokazuje zabrinutost Izraelaca od opasnosti koja prijeti snagama prisutnim na koridoru Netzarim.

Izvor: Al Jazeera