Netanyahuova vlada traži novo produženje roka za regrutiranje ultraortodoksnih Jevreja

Izuzimanje ultraortodoksnih Jevreja od služenja vojnog roka postalo je posebno napeto pitanje jer su izraelske oružane snage iscrpljene ratom na više frontova, koji traje već sedmi mjesec.

Izraelski Vrhovni sud, koji razmatra žalbe koje već desetljećima opisuju ovo izuzeće kao diskriminirajuće, odredio je 31. mart kao krajnji rok, a potom ga je ponovno produžio do narednog utorka, 30. aprila (EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Izraelska vlada je u četvrtak zatražila još jednu odgodu roka koji je odobrio Vrhovni sud za izradu novog plana za obavezno služenje vojnog roka koji bi smirio bijes javnosti zbog izuzeća dodijeljenog ultraortodoksnim Jevrejima, a koje uskoro istječe.

Izraelski Vrhovni sud, koji razmatra žalbe koje već desetljećima opisuju ovo izuzeće kao diskriminirajuće, odredio je 31. mart kao krajnji rok, a potom ga je ponovno produžio do narednog utorka, 30. aprila, na zahtjev vlade koja je izjavila da je zauzeta vođenjem rata u Gazi.

U novom zahtjevu, Ministarstvo pravosuđa zatražilo je odgodu do 20. maja, navodeći da je došlo do kašnjenja u imenovanju vladinog advokata i “značajnih događaja u vezi s nacionalnom sigurnošću u proteklih nekoliko dana” koji su, kako je rečeno, “zaustavili rad vlade na planu obavezne regrutacije.”

Napeto pitanje

To se očito odnosilo na iranski napad bespilotnim letjelicama i projektilima bez presedana na Izrael 13. i 14. aprila, eskalaciju borbi na libanskom frontu i izraelske pripreme za invaziju na grad Rafah u južnom Pojasu Gaze kao dio napada za  “slamanje” Hamasa. Treba napomenuti da još nije bilo odgovora Vrhovnog suda.

Izuzimanje ultraortodoksnih Jevreja od služenja vojnog roka postalo je posebno napeto pitanje jer su izraelske oružane snage, sastavljene uglavnom od mladih regruta i starijih civila mobiliziranih kao rezervne snage, iscrpljene ratom na više frontova, koji sada traje već sedmi mjesec.

Izvor: Agencije