Glasnogovornica State Departmenta dala ostavku u znak protesta zbog rata u Gazi

Hala je na društvenoj mreži LinkedIn napisala: ‘Dala sam ostavku u aprilu 2024. nakon 18 godina istaknute službe u znak protesta protiv američke politike u Gazi.’

Hala Rharrit, glasnogovornica za arapski jezik američkog State Departmenta (web-stranica State Departmenta)

Glasnogovornica za arapski jezik američkog State Departmenta Hala Rharrit objavila je ostavku u znak protesta zbog politike Washingtona prema ratu u Gazi, što je najmanje treća ostavka u ovom ministarstvu iz istog razloga.

Na web-stranici Ministarstva stoji da je Hala bila i zamjenica direktora Regionalnog medijskog centra u Dubaiju. U Ministarstvu vanjskih poslova počela je raditi prije otprilike dvije decenije kao politički i pravni službenik.

Hala je na društvenoj mreži LinkedIn napisala: „Dala sam ostavku u aprilu 2024. nakon 18 godina istaknute službe u znak protesta zbog američke politike u Gazi.“

Na pitanje o ostavci na konferenciji za novinare, održanoj u četvrtak, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova rekao je da Ministarstvo ima kanale za svoje zaposlenike za razmjenu mišljenja kada se ne slažu s vladinom politikom.

Prethodne ostavke

Otprilike prije mjesec dana ostavku je dala Annelle Sheline iz Ureda za ljudska prava State Departmenta, a zvaničnik State Departmenta Josh Paul ostavku je dao u oktobru prošle godine.

Tariq Habash, Amerikanac palestinskog porijekla i visoki zvaničnik Američkog ministarstva obrazovanja podnio je ostavku u januaru.

Sjedinjene Američke Države izložene su sve većim međunarodnim kritikama i kritikama grupa za ljudska prava zbog podrške Izraelu u njegovoj neprestanoj agresiji na Gazu, koja je prouzrokovala smrt više od 34.000 palestinskih građana, većinom žena i djece i izazvala humanitarnu krizu.

Reuters je prenio da postoje izvještaji o pojavi znakova neslaganja u administraciji predsjednika Joe Bidena kako se broj smrtnih slučajeva u ratu i dalje povećava.

U novembru prošle godine više od hiljadu zvaničnika Američke agencije za međunarodni razvoj, povezane sa State Departmentom, potpisalo je otvoreno pismo u kojem pozivaju na hitan prekid vatre.

Telegrami s kritikom politike administracije poslani su internom „opozicijskom kanalu“ State Departmenta, a agresija je izazvala i žestoku retoriku i antiratne proteste širom Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Agencije