Premijer Haitija odstupa s dužnosti

U međuvremenu će državu voditi prelazno vijeće, nastojeći vratiti mir u zemlji usred pustoši koju je izazvalo rašireno nasilje brojnih bandi.

Privremeno će dužnost premijera obavljati ministar finansija Patrick Boisvert, objavljeno je u službenom nacionalnom glasniku (REUTERS/ Ralph Tedy Erol)

Premijer Haitija Ariel Henry i službeno je podnio ostavku na dosadašnju dužnost, objavio je u četvrtak njegov ured, a u međuvremenu će državu voditi prelazno vijeće nastojeći vratiti mir u zemlji usred pustoši koju je izazvalo rašireno nasilje brojnih bandi, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Privremeno će dužnost premijera obavljati ministar finansija Patrick Boisvert, objavljeno je u službenom nacionalnom glasniku.

U pismu datiranom u srijedu, koje je na društvenim mrežama objavljeno u četvrtak, Henry je napisao da je njegova administracija “služila naciji u teškim vremenima”.

Ubijeno ili ranjeno 2.500 ljudi

Vlada Haitija u odlasku prije dva sedmice je formalizirala tranzicijski proces, mjesec dana nakon što je Henry najavio ostavku dok se nalazio izvan države obzirom na to da su grupe naoružanih bandi prijetile potpunim preuzimanjem glavnog grada Port-o-Princa.

Nasilje brojnih bandi, koje je godinama postajalo sve gore, eskaliralo je početkom ove godine.

Od januara do marta ove godine ubijeno je ili je ranjeno više od 2.500 osoba, a to je 53 posto više u odnosu na posljednja tri mjeseca 2023. godine, nedavni su podaci ureda Ujedinjenih naroda na Haitiju (BINUH-a).

Izvor: Agencije