Hoće li se izgubiti trag 133 Izraelca u Gazi, kao što se desilo s Ronom Aradom?

Aradova sudbina je do danas nepoznata, a njegov slučaj se koristi za vršenje pritiska na izraelsku okupaciju.   

Ron Arad, izraelski pilot, čiji se avion srušio u južnom Libanu prije otprilike četiri decenije (društvene mreže)

U svom govoru u utorak Abu Ubaida, glasnogovornik Brigada Izz al-Din al-Qassam, vojnog krila Hamasa, poslao je nekoliko poruka izraelskoj okupaciji nakon što je agresija na Gazu ušla u svoj 200. dan.

Međutim, jedna od poruka je posebno privukla pažnju korisnika društvenih mreža, a to je da bi se scenarij Rona Arada najvjerovatnije mogao ponoviti s neprijateljskim zarobljenicima u Gazi, prema onome što je izjavio Abu Ubaida.

Čim je Abu Ubaida završio sa slanjem svoje poruke izraelskoj okupaciji, korisnici društvenih mreža počeli su tragati za sudbinom Rona Arada kojeg je Abu Ubaida spomenuo u svom obraćanju, skrenuvši pažnju na to da bi zarobljenike koje drži Hamas mogla čekati slična sudbina.

Korisnici Twittera su primijetili da Abu Ubaida u svakom svom obraćanju pošalje poruku i porodicama zarobljenika, nakon čega dolazi do pobune u Izraelu. Danas im poručuje da je scenarij Rona Arada najizgledniji u slučaju zarobljenih Izraelaca.

Ron Arad je izraelski pilot čiji se avion srušio u južnom Liban sredinom 1980-ih, kada je uhvaćen. Aradova sudbina je do danas nepoznata, a njegov slučaj se koristi za vršenje pritiska na izraelsku okupaciju.

Abu Ubaida je u svom govoru pitao: Gdje su neprijateljski zarobljenici koje otpor drži do sada već deset godina, kao što su Oron Shaul, Hadar Goldin, Avraham Mengistu i Hisham al-Sayed? Zatim je odgovorio da su oni već deset godina zarobljenici otpora i da ih Izrael nije uspio osloboditi.

Pojedini posmatrači su prokomentirali obraćanje Abu Ubaide, rekavši da Izrael još nije ozbiljno razmišljao o tome da vrati svog pilota Arada te kako je njegova supruga izlazila na nedavne demonstracije s porodicama drugih izraelskih zarobljenika. Tražila je da se postigne dogovor o razmjeni kako ostali zarobljenici ne bi bili ostavljeni poput njenog muža.

Korisnici Twittera se pitaju: ”Hoće li 133 izraelska zarobljenika koje i dalje drži otpor u Gazi (prema objavljenim brojkama) čekati ista sudbina kao i Rona Arada?”

Izvor: Al Jazeera i agencije