Kina ‘ozbiljno zabrinuta’ zbog pretresa kineske kompanije u EU-u

Diplomatska misija osuđuje racije u nizozemskim i poljskim uredima kineske kompanije Nuctech.

Odnosi između EU-a i Kine trenutno su zategnuti [John Thys/Pool preko AP-a]

Kina je izrazila “ozbiljnu zabrinutost” zbog racija koje su evropski dužnosnici izvršili u kineskoj kompaniji koja proizvodi sigurnosnu opremu.

Regulatori tržišne konkurencije Evropske unije pretresli su u utorak urede kineske kompanije Nuctech u Nizozemskoj i Poljskoj u okviru istrage o nepravednim državnim subvencijama.

U saopćenju od četvrtka, kineska misija pri EU-u rekla je da žali zbog “nenajavljenih inspekcija” i kritizirala je Brisel jer svoju zabrinutost nije izravno iznio kompaniji ili kineskim vlastima.

“Kineska strana vjeruje da nenajavljene inspekcije EU-a ometaju red poštene tržišne konkurencije, jasno ugrožavaju pozitivnu atmosferu trgovinske i ekonomske saradnje između Kine i EU-a te snažno ugrožavaju povjerenje i osjećaj sigurnosti svih stranih kompanija u EU-u, uključujući kineske”, saopćila je misija.

“To, također, naglašava dalje pogoršanje poslovnog okruženja EU-a i šalje izrazito negativan signal svim stranim kompanijama koje posluju u EU-u. Protekcionizam ne može donijeti prosperitet, a potiskivanje drugih samo će oslabiti vlastitu konkurentnost.”

Evropska unija bi se trebala “pridržavati svoje predanosti otvorenom tržištu i načelima ravnopravnih uvjeta za sve te prestati koristiti sve vrste izgovora za nerazumno potiskivanje i ometanje kineskih kompanija”, dodala je misija, izražavajući nadu u saradnju i razmjene u “ otvoren, pravedan i pošten način”.

Primjedbe dolaze nakon što je Kineska privredna komora pri EU-u (CCCEU) u srijedu izrazila “ozbiljnu zabrinutost” zbog racija.

“Evropska strana pokazala je svoju namjeru da Uredbu o inozemnim subvencijama pretvori u oružje kao sredstvo za suzbijanje kineskih kompanija koje zakonito posluju u Evropi”, stoji u saopćenju komore.

“CCCEU izražava svoje snažno nezadovoljstvo upadima evropske strane u kompanije koje su osnovala kineska preduzeća u EU-u bez prethodne obavijesti i čvrstih dokaza.”

Nuctech, koji proizvodi opremu za skeniranje za aerodrome i granične prelaze, rekao je da sarađuje s vlastima i obavezao se “braniti svoj ugled potpuno nezavisnog i samoodrživog privrednog subjekta”.

Evropska komisija rekla je da je provela pretrese kao “preliminarni istražni korak” nakon što je primila naznake da je neimenovana kompanija, možda, primila strane subvencije koje bi mogle narušiti tržište.

Racije su bile prve takve radnje koje je Komisija poduzela otkako je usvojila Uredbu o stranim subvencijama u julu prošle godine u vezi sa zabrinutošću zbog poremećaja tržišta uzrokovanih stranim subvencijama.

Izvor: Al Jazeera i agencije