Američki studentski pokret za podršku Gazi: Kakve su njegove reperkusije i zašto je Netanyahu zabrinut

Istraživanja javnog mnijenja u Americi pokazuju promjene u stavu mladih Amerikanaca prema Izraelu i pristranost prema palestinskom pitanju.

Univerzitetski profesori i stručnjaci koji se bave izraelskim i američkim pitanjima smatraju da eskalacija protesta na američkim univerzitetima govori o jasnoj promjeni u stavu mladih Amerikanaca prema Izraelu [Stefan Jeremiah/AP]

Univerzitetski profesori i stručnjaci koji se bave izraelskim i američkim pitanjima smatraju da eskalacija protesta na američkim univerzitetima govori o jasnoj promjeni u stavu mladih Amerikanaca prema Izraelu, s tim da imaju različita mišljenja o očekivanim posljedicama takvih dešavanja u Washingtonu i Tel Avivu.

Mohammed Stouhi, kolumnista i stručnjak za američka pitanja, smatra da ovaj pokret govori o dubljim promjenama, pogotovo jer je prvenstveno prisutan u biračkoj bazi Demokratske stranke. To je stranka za koju se smatra da podržava Palestinu, za razliku od Republikanske stranka koja podržava Izrael i tamošnju ekstremnu desnicu.

Stouhi je objasnio, tokom svog gostovanja u emisiji “Gaza: šta dalje?” da se politički jaz između dvije glavne stranke u Americi počeo širiti, posebno u novoj generaciji koja svoje informacije dobija sa društvenih mreža.

Američki predsjednik Joe Biden pripada tradicionalnom establišmentu u Demokratskoj stranci koji podržava Izrael u bilo kakvim okolnostima, s tim da predsjednika Bidena pitanje rata u Gazi prati gdje god da ide, pogotovo jer studenti naginju liberalizmu, rekao je sagovornik.

Biden se, također, suočava s velikim problemom jer kasni sa prilagođavanjem promjenama do kojih dolazi u demokratskoj glasačkoj bazi, a vjerojatno će izgubiti i predstojeće predsjedničke izbore jer će se jedan dio njegovih pristalica suzdržati od glasanja.

Iako je priznao da se Bidenov ton odnedavno promijenio, nakon što je kritizirao Izrael i njegove politike, insistirajući istovremeno na pružanju pomoći stanovnicima Gaze, stručnjak za američka pitanja vjeruje da ta politika nije na odgovarajući način predstavljena demokratskom izbornom tijelu koje zahtijeva veći pritisak.

Stouhi se slaže da postoji sličnost između sadašnjih demonstracija i onih iz 1968. godine tokom Vijetnamskog rata, međutim, otkriva da postoji i suštinska razlika, budući da su Sjedinjene Američke Države u to vrijeme vodile rat, dok sada Izrael ratuje protiv Gaze i dobija pomoć bez činjenja bilo kakvih ustupaka.

Izraelska zabrinutost

S druge strane, akademik i stručnjak za izraelska pitanja, dr. Mahmoud Yazbak, ističe da je Izrael zabrinut da će ovi protesti predstavljati početak pokreta koji bi mogao utjecati na američko javno mnijenje, a zatim i na američku politiku prema Tel Avivu koja bi se mogla promijeniti.

Yazbek objašnjava da je izraelski strah od ovih društvenih događaja “kompleksan”, jer “mogu poljuljati stav američkog predsjednika o Izraelu kao državi ili o premijeru Benjaminu Netanyahuu kao njenom vođi.”

Dodaje da istraživanja javnog mnijenja u Americi pokazuju promjene u stavu mladih Amerikanaca prema Izraelu i pristranost prema palestinskom pitanju, što se može primijetiti i u Netanyahuovim kritikama upućenim američkim univerzitetima zbog mijenjanja raspoloženja javnosti prema Izraelu”.

Ističe da demonstracije mogu poslužiti Bidenu da spriječi Netanyahua da nastavi sa svojim planovima, ali je dodao da su izraelski ministri pisali objave na društvenim mrežama u kojima podržavaju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa umjesto Bidena.

Prema Yazbeku, čini se da u izraelskoj vladi postoji usmjerenje da se Biden pokuša zaobići kako bi se oslabio na domaćem frontu i kako bi bio usvojen izraelski plan za invaziju na Rafah.

Kritika i odbacivanje mogućnosti

Bivši američki diplomata William Lawrence ističe da nova generacija američkih Jevreja ne podržava izraelski stav i da se od 2008. godine počela udaljavati od svojih roditelja, rekavši da veoma mali broj mladih Amerikanaca podržava cionizam.

Lawrence je kritizirao stav Bijele kuće prema demonstracijama na američkim univerzitetima, koji je opisao kao smiješan. Ocijenio je da je Bidenov stav bio umjeren kada je osudio “podle i antisemitske parole i povike koji su se mogli čuti tokom protesta”.

Što se tiče posljedica protesta američkih studenata, bivši američki diplomata smatra da dolazi do promjena, ali ne potrebnom brzinom, poput Bidenovog insistiranja da se ne daje zeleno svjetlo za vojnu operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojase Gaze, kao i na dopremanju humanitarne pomoći stanovnicima Gaze.

Također, odbacio je mogućnost da bi ove demonstracije na američkim univerzitetima mogle utjecati na rat u Gazi jer se američki stav promijenio od februara, a kako argument za to navodi negodovanja službenika Bijele kuće i ključnih ministarstava.

Izvor: Al Jazeera