Jermak: Ukrajina će dobiti dodatne sisteme Patriot

Andrej Jermak je odbio kazati tačno vrijeme kada bi moglo doći do prvih isporuka sistema Patriot Ukrajini zato što je ‘rat u toku’ i treba voditi računa o sigurnosti.

Šef Kabineta ukrajinskog predsjednika Andrej Jermak se nada da će zakon o američkoj pomoći Ukrajini u srijedu potpisati predsjednik SAD-a Joe Biden (REUTERS/Ints Kalnins)

Ukrajina će dobiti nove sisteme protuzračne odbrane Patriot, izjavio je šef Ukrajinskog predsjedničkog ureda Andrej Jermak, komentirajući informacije zapadnih medija da partneri iz Evropske unije i NATO-a vrše pritisak na Grčku i Španiju da podijele sisteme Patriot s Ukrajinom.

“Sigurno vam mogu reći da će biti novih Patriota i iskreno, za nas je sporedno odakle će doći, i to što prije, da bismo odbranili naše gradove, zaštitili naše ljude”, rekao je Jermak, prenosi Tanjug agenciju Unian.

Prema njegovim riječima, razgovori s partnerima na ovu temu odvijaju se svakodnevno.

Istovremeno je dodao da partneri razgovaraju ne samo s te dvije zemlje već i s mnogim drugim.

Naveo je da o ovoj temi najviše pregovaraju Amerikanci, jer “to je njihovo oružje i naravno, mnogo zavisi od njih”.

“Siguran sam da ćemo vrlo brzo imati dobre vijesti”, rekao je Jermak.

Mehanizam za otpis kredita

Govoreći o odluci Američkog senata o vojnoj i finansijskoj pomoći Ukrajini, Jermak je napomenuo da će biti razvijen mehanizam za otpis kredita, pod kojim će biti osiguran dio ove pomoći.

“U zakonu postoji mehanizam da se u roku 60 dana naši predsjednici moraju dogovoriti o proceduri za vraćanje ovih sredstava. Ukrajinski tim će, u ime predsjednika, raditi s timom Bijele kuće da precizira kako će ovaj mehanizam funkcionirati. Svi razumiju u kakvom se teškom stanju nalazi Ukrajina i mislim da ćemo naći rješenje s našim partnerima koje bi odgovaralo Ukrajini”, rekao je Jermak.

Šef Kabineta ukrajinskog predsjednika se nada da će zakon o američkoj pomoći Ukrajini u srijedu potpisati predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden.

On je, istovremeno, odbio komentirati tačno vrijeme kada bi moglo doći do prvih isporuka ovog oružja Ukrajini zato što je “rat u toku” i treba voditi računa o sigurnosti.

“To će se dogoditi ubrzo. Svi razumiju da nam je to (oružje) bilo potrebno jučer”, rekao je Jermak.

Izvor: Agencije