Hezbollah pokrenuo najdublji napad na Izrael od početka rata u Gazi

Izraelski mediji objavili su snimke koji prikazuju paniku i strah među Izraelcima u Akri nakon što je aktivirana protivzračna odbrana.

Hezbollah je naveo u saopćenju da je pokrenuo 'kombinirani zračni napad na Izrael, koristeći osmatračke i jurišne dronove' (EPA-EFE/WAEL HAMZEH)

Libanski Hezbollah izveo je u utorak napad dronovima na izraelske vojne položaje sjeverno od grada Akre, što je najudaljenija tačka do koje su napadi ove libanske organizacije stigli otkako je počeo izraelski rat u Gazi.

Izraelski mediji objavili su snimke koji prikazuju paniku i strah među Izraelcima u Akri nakon što je aktivirana protivzračna odbrana radi suprotstavljanja dronovima lansiranim iz Libana.

Hezbollah je naveo u saopćenju da je jučer popodne pokrenuo “kombinirani zračni napad, koristeći osmatračke i jurišne dronove koji su gađali Komandni štab brigade Golani i Štab jedinice Egoz 621 u kasarni Sharaga, sjeverno od okupiranog grada Akre, precizno gađajući svoje ciljeve.”

U saopćenju se navodi da je napad uslijedio kao znak podrške otporu u Gazi te “kao odgovor na izraelsku agresiju na grad Adloun i atentat na jednog od braće boraca”, Husseina Alija Azkula.

Izraelska vojska je saopćila da je uspješno presrela dvije sumnjive zračne mete iznad mora na sjeveru Izraela.

Izraelski Channel 12 saopćio je da je protivzračna odbrana presrela tri sumnjive zračne mete u blizini obale Naharije i zaljeva Haifa u sjevernoj oblasti. Kanal je dodao da su se sirene oglasile u naseljima između Naharije i Akre, nakon sumnje da su se bespilotne letjelice infiltrirale u zračni prostor u toj oblasti.

Žena i dijete poginuli u Libanu

Al Jazeerin dopisnik iz Libana saopćio je, pozivajući se na medicinski izvor, da su u izraelskom zračnom napadu na libanski grad Hanin na jugu zemlje poginule jedna žena i djevojčica, dok su četiri osobe ranjene, prema preliminarnim podacima.

Izvor je naveo da se potraga za nestalim osobama pod ruševinama nastavlja nakon zračnog napada na jednu kuću u gradu.

Izraelski borbeni avioni su, također, izvršili napade na sela: Ayta ash Shab, Hula, Yaroun, Blida i brda Al-Jabbour, a izraelska artiljerija je bombardirala i okolinu gradova Naqoura, Ayta ash Shab, Tayr Harfa, Aalma El Chaeb i Kfarchouba.

S druge strane, Hezbollah je saopćio da je izveo seriju napada na grupe izraelskih vojnika u blizini mjesta Al-Asi, te na Harsh Ramim i brdo Karantina, a gađao je i položaje na kojima se nalaze radari i vojni telekomunikacijski tornjevi.

Izraelska vojska je saopćila da je ubila dva Hezbollahova vojna zvaničnika u zračnim napadima na jugu Libana.

U saopćenju u utorak izraelska vojska je navela da je ubila zvaničnika iz Hezbollahove jedinice za protivzračnu odbranu i još jednog zvaničnika u zračnim snagama elitne jedinice Radwan.

U saopćenju se pojašnjava da su izraelski avioni izvršili napad na južni Liban u kojem je ubijen Hussein Ali Azkoul, zvaničnik Hezbolahovih snaga protivzračne odbrane.

U oblasti Arzon ubijen je i Sajid Sarafand, zvaničnik u zračnoj jedinici elitnih Hezbollahovih snaga Radwan, navodi se u saopćenju Izraela.

Izvor: Al Jazeera i agencije