Analitičari: Abu Ubaidin govor je u skladu s realnim stanjem na terenu i bolan je za Izrael

Prema riječima vojnog i strateškog stručnjaka generalmajora Fayeza al-Duwairija, Abu Ubaidina procjena u njegovom posljednjem govoru je logična i u skladu s događajima na terenu.

Palestinski politički analitičar Ahmed al-Hila složio se s Al-Duwairijem te je rekao da odanost otpora zahtjevima u pregovorima pokazuje realnost na terenu (Al Jazeera)

Analitičari su rekli da govor Abu Ubaide, glasnogovornika Brigada Al-Qassam, vojnog krila Hamasa, koji je održao 200. dan izraelskog rata u Pojasu Gaze, odražava realno stanje na terenu te sadrži poruke i konotacije koje će dodatno oslabiti izraelski unutrašnji front.

Prema riječima vojnog i strateškog stručnjaka, generalmajora Fayeza al-Duwairija, Abu Ubaidina procjena u njegovom posljednjem govoru je logična i u skladu s događajima na terenu te ističe da je 21 brigada Al-Qassama u različitim dijelovima Pojasa „još aktivna i njihova borbena efikasnost je 65-85 posto“.

Al-Duwairi je spomenuo zasjedu Al-Zanna u Khan Younisu na jugu Pojasa Gaze, za koju je rekao da je prisilila okupacijsku vojsku da povuče preostale brigade, a zatim se i potpuno povuče te je dodao da se frakcije otpora oporavljaju i još su sposobne da se bore uspješno i efikasno.

Istakao je da je Abu Ubaidin govor prijevod realnosti na terenu, nije populistički govor, te da se otpor prilagođava terenskim i političkim dešavanjima i zatvaranju horizonta za pregovore kroz aktiviranje operativne prostorije otpora.

Al-Duwairi smatra da je Abu Ubaida svoj govor zasnovao na specifičnim informacijama te naglasio da će nastaviti s otporom ukoliko Izrael pokuša potražiti pobjedu na bilo kom mjestu. Dodao je da je otpor sposoban da se upusti u otvorenu borbu, „u suprotnom, ovaj govor ne bi bio oštar“.

„Realno i logično“

Palestinski politički analitičar Ahmed al-Hila složio se s Al-Duwairijem te je rekao da odanost otpora zahtjevima u pregovorima pokazuje realnost na terenu, odnosno, neuspjeh okupacije da postigne ciljeve rata: eliminaciju Hamasa, oslobađanje zarobljenika i uspostavljanje sigurnosti u Pojasu Gaze.

Al-Hila je dodao da je snaga Abu Ubaidinog govora logična i u skladu s potrebama palestinskog naroda te je istakao da je Al-Qassamov glasnogovornik poslao poruku izraelskom unutrašnjem frontu da se premijer Benjamin Netanyahu kocka s pitanjem zarobljenika insistiranjem na ulasku u Rafah.

Upozorio je da je sumnja izraelske javnosti u Netanyahua veoma velika, jer je prema anketama javnog mnijenja takvih 80 posto. Rekao je da postoji veliki obavještajni neuspjeh u vezi sa sudbinom zarobljenika u Gazi, od kojih su deseci ubijeni, a sudbina drugih je neizvjesna.

Nastavio je da je osjećaj neuspjeha u ovom ratu stigao do izraelskog političkog i vojnog rukovodstva, spominjući ostavke koje su se dogodile. Pohvalio je izjavu Abu Ubaide o njegovom očekivanju da će se scenario Rona Arada „najvjerovatnije ponoviti sa izraelskim zarobljenicima u Gazi“, smatrajući to važnim signalom i odrazom općeg raspoloženja na izraelskoj ulici.

Na kraju je Al-Haila rekao da će Netanyahu otići u Rafah te da će tu doživjeti neuspjeh kao i u Gazi i Khan Younisu. „Time će njegova posljednja karta propasti. On mora priznati gorku stvarnost ili će se nastaviti borbe i eskalacije u regionu.“

„Zbunjujuće i bolno“

Ehab Jabareen, koji je specijalizovan za izraelska pitanja, opisao je pojavljivanje Abu Ubaide kao nešto što je izraelsku ulicu najviše zbunilo jer je on poznat simbol Hamasa te je rekao da je Izrael izgubio kontrolu nad onim što se prikazuje u medijima.

Jabareen smatra da Abu Ubaidin govor dolazi u vrijeme kada je u Izraelu situacija osjetljiva, opisujući dio njegovog govora u kojem spominje Rona Arada najbolnijim za izraelski unutrašnji front.

Očekuje da će Netanyahu iskoristiti ideju da izraelska opozicija služi Abu Ubaidi nakon njegove izjave da je okupacijska vojska zaglavljena u Gazi.

Dodao je da je premijerov glasnogovornik rekao da protesti i demonstracije u Izraelu podstiču Hamas da bude postojan u svojim uslovima, što povećava cijenu zarobljenika.

U vezi s očekivanim dešavanjima, Jabareen je rekao da postoji konsenzus u izraelskim krugovima o važnosti postizanja ratnih ciljeva, „a to se neće dogoditi bez ulaska u Rafah. Ali razilaze se u tome što Netanyahu želi ući po svaku cijenu kako bi produžio rat, dok ministar odbrane Yoav Gallant, član Ratnog kabineta Benny Gantz, načelnik Generalštaba Herzi Halevy i drugi to žele u kontekstu ozbiljnosti opominjanja“.

Izvor: Al Jazeera