Rusija će pojačati udare na ukrajinska skladišta s oružjem sa zapada

Objava ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua dolazi u trenutku dok se SAD sprema odobriti dugo odgađanu vojnu pomoć Ukrajini.

Američki zvaničnici rekli su da će Ukrajini biti isporučene zalihe municije i presretači za sisteme protivzračne odbrane (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP)

Rusija će intenzivirati udare na ukrajinske skladišne baze u kojima je smješteno oružje dobavljeno sa zapada, rekao je u utorak ministar odbrane Sergej Šojgu, dok se SAD sprema odobriti i isporučiti dugo odgađanu novu vojnu pomoć.

Šojgu je poručio da je Rusija “raspršila mit o nadmoći zapadnjačkog oružja” i da su njene snage preuzele inicijativu na ratištu dugom hiljadu kilometara.

Aludirao je na činjenicu da je Washington u subotu nakon glasanja u Zastupničkom domu spreman Ukrajini isporučiti novi paket vojne pomoći vrijedan gotovo 61 milijardu dolara, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je kazao da će Kijev uskoro dobiti više raketnih sistema dugog dometa ATACMS u sklopu obećanog paketa.

Američki zvaničnici rekli su da će u sklopu pomoći Ukrajini biti isporučene zalihe municije i presretači za sisteme protivzračne odbrane.

‘Rusija povećava proizvodnju oružja i opreme’

“S obzirom na prijetnje SAD-a i njegovih saveznika kanimo nastaviti poboljšavati sistem i strukturu oružanih snaga i povećavati proizvodnju najpopularnijeg oružja i vojne opreme”, rekao je Šojgu, dodavši da će ruske snage “pojačati intenzitet napada na logističke centre i baze za skladištenje zapadnjačkog oružja”.

Ruski ministar odbrane ponovio je da je Rusija ovog mjeseca zauzela sela Pervomajske, Bohdanivku i Novomihajlivku.

U ponedjeljak je ukrajinski komandant poricao pad Novomihajlivke, kazavši da njegovi vojnici još uvijek drže 15 do 20 posto sela.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da su ruski marinci, koji su sudjelovali u zauzimanju Novomihajlivke zarobili oružje zapadne proizvodnje, među kojima su švedski bacači granata, američki protuoklopni sistemi Javeline i NATO-ovi sistemi za elektronsko ratovanje.

Izvor: Al Jazeera