Macron: Seina će biti svježa i čista za OI

Emmanuel Macron se zapravo u nekoliko navrata obvezao plivati ​​u Seini tokom Igara, ali nije odredio datum sastanka niti je naveo hoće li to učiniti javno.

Emmanuel Macron, koji je obećao plivati ​​u Seini za Olimpijske igre, uvjeravao je da će voda u rijeci biti čista (REUTERS/Sarah Meyssonnier)

Emmanuel Macron, koji je obećao plivati ​​u Seini za Olimpijske igre, uvjeravao je da će voda u rijeci biti čista, povodom svečanog otvorenja stanice za pročišćavanje kišnice u Champignyju -sur-Marneu, ključnoj za održavanje određenih događaja na Seini, javlja Hina.

“Mogućnost plivanja u Marni i Seini jedan je od događaja stoljeća, to moramo učiniti zbog naše baštine””, izjavila je ministrica sporta Amélie Oudéa-Castéra, a i šef države također je pozdravio ovaj “ključni korak u omogućavanju plivanja Seine” na svom X računu.

“Mobilizirani svi zajedno, država i izabrani zvaničnici, stižemo tamo, voda iz Seine bit će svježa… i čista”, napisao je na društvenoj mreži.

Emmanuel Macron se zapravo u nekoliko navrata obvezao plivati ​​u Seini tokom Igara, ali nije odredio datum sastanka niti je naveo hoće li to učiniti javno.

Nizvodno od postrojenja za pročišćavanje kišnice (SDEP) otvorenog u Champignyu, Marna se ulijeva u Seinu, gdje će se ovo ljeto održati plivačka natjecanja na otvorenim vodama i plivački dio triatlona.

Čistoća rijeke zavisi od vremena

Ovo potonje daje hladan znoj organizatorima OI u Parizu jer čistoća rijeke uvelike ovisi o vremenu pa bi u slučaju velike olujne epizode prethodnih dana, sve moglo rezultiralo mješavinom kišnice i otpadnih voda u Seine, a sportski događaji bi mogli biti odgođeni ili čak otkazani, kao što je bio slučaj tokom testnih događaja prošlog augusta.

Mjere koje se poduzimaju za čišćenje Marne i Seine trebale bi omogućiti i kupanje, što u slučaju Marne više nije moguće od 1970., a u prijestolničkoj rijeci Seini od 1923. godine.

Uz bazen Austerlitz, izgrađen u Parizu i svečano otvoren početkom maja, bazen Champigny, čija je izgradnja započela u jesen 2020. uz cijenu veću od 53 miliona eura, veliki je projekt.

Napajan iz dva vodozahvata, manji je od Austerlitza jer ima samo 8.000 kubika u usporedbi s 50.000 kubika Austerlitza, ali ima dvostruku funkciju –  pod zemljom, dva režnja s dubinom do 20 m i promjerom od 35 m primaju kišnicu, jedan za skladištenje nju, drugu za čišćenje u tri faze.

U prvoj fazi su sita za odvajanje otpada, zatim, lopatice za taloženje za odvajanje vode od pijeska i mulja, te konačno glavna tehnološka inovacija leži u prisutnosti oko stotinu ultraljubičastih lampi za dobivanje, uvjeravaju operateri, 99.9 posto zdrave vode, bez bakterija.

Izvor: Agencije