Pet raketa ispaljeno iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji

Napad iz Iraka na američke snage prvi je od početka februara kada su grupe u Iraku, koje podržava Iran, zaustavile svoje napade na američke snage.

Raketni bacač bio je pričvršćen na zadnji dio malog kamiona (Ilustracija/REUTERS/Anis Mili)

Pet raketa ispaljeno je u nedjelju iz iračkog grada Zummar prema bazi američke vojske na sjeveroistoku Sirije, saznaje se iz dva iračka sigurnosna izvora.

Raketni bacač bio je pričvršćen na zadnji dio malog kamiona parkiranog u pograničnom gradu Zummar, naveli su izvori, a prenosi Hina.

Kamioni se zapalio kada su se na nebu pojavili ratni avioni. “Ne možemo za sada potvrditi da su kamion bombardirali američki ratni avioni”, rekao je neimenovani vojni dužnosnik.

Američki zvaničnik rekao je novinskoj agenciji Reuters da je više od pet raketa ispaljeno iz Iraka prema vojnicima u koalicijskoj bazi u Rmeilanu u Siriji, ali da niko od američkih vojnika nije ozlijeđen.

Nakon toga, rekao je zvaničnik, avion koalicije predvođene SAD-om u Iraku i Siriji izveo je napad na mjesto lansiranja.

Dužnosnik je to nazvao “neuspjelim raketnim napadom”, ali nije odmah jasno jesu li rakete uspjele pogoditi bazu ili su uništene prije nego što su stigle. Također nije bilo jasno je li baza sama meta.

U saopćenju iračkih snaga sigurnosti optužuje se “odmetničke elemente da su raketama gađali bazu međunarodne koalicije u srcu sirijskog teritorija”, oko 21:50 (18:50 GMT).

Novo pokretanje napada

Napad se dogodio dan nakon što se irački premijer Mohammed Shia al-Sudani vratio iz posjete Sjedinjenim Američkim Državama gdje se sastao se s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Taj napad iz Iraka na američke snage prvi je od početka februara kada su grupe u Iraku, koje podržava Iran, zaustavile svoje napade na američke snage.

U objavi na grupi povezanoj s Kataib Hezbollahom na Telegramu navodi se da su naoružane frakcije u Iraku odlučile nastaviti s napadima nakon pauze od gotovo tri mjeseca, nakon što su vidjeli mali napredak u pregovorima o okončanju vojne koalicije predvođene SAD-om u zemlji.

Međutim, u ponedjeljak je Kataib Hezbollah rekao da nije izdao izjavu u kojoj tvrdi da ponovo pokreće napade na američke snage. Prethodnu objavu nazvao je “izmišljenom viješću”.

Iračke snage u saopćenju su navele da su pokrenule veliku potragu u sjevernoj pokrajini Nineveh i pronašle vozilo korišteno u napadu.

Izvor: Agencije