Osam poginulih u bijegu od policije na jugu Albanije

Vlasti su navele kako je policijska patrola pokušavala zaustaviti vozilo radi pregleda kada je vozač ubrzao i survao se u rijeku.

Policija na mjestu nesreće (REUTERS/Florion Goga)

Osam ljudi, uključujući sedam za koje se sumnja da su migranti, poginulo je u utorak u zoru u saobraćajnoj nesreći na jugu Albanije nakon što su pokušali pobjeći policiji, saopćile su vlasti, prenosi francuska agencija AFP.

Nesreća se dogodila nakon što je vozač vozila, Albanac po nacionalnosti, izgubio kontrolu nad automobilom u blizini južnog albanskog grada Permeta, samo nekoliko kilometara od granice s Grčkom.

Vlasti su navele kako je policijska patrola pokušavala zaustaviti vozilo radi pregleda kada je vozač ubrzao.

Automobil je potom sletio s ceste i pao u rijeku Vjosu, saopćila je policija, a putnici u vozilu su upravo bili prešli granicu između Grčke i Albanije.

Balkanska ruta

Saopćenje policije prenosi i Reuters koji piše kako je vozač bio albanske nacionalnost, dok je sedam osoba bilo iz drugih država.

“Usljed gubitka kontrole vozilo Benz je skrenulo s ceste i palo u rijeku Vjosu”, dodaje se u saopćenju.

Agencija AFP navodi kako se Albanija nalazi uz takozvanu balkansku rutu koju koriste stotine hiljada ljudi koji bježe od sukoba i siromaštva u Africi, Aziji i na Bliskom Istoku u nadi da će stići do Evropske unije.

Gotovo 100.000 migranata koristilo je tu rutu između januara i oktobra 2023. godine, prema podacima evropske granične agencije Frontex.

Izvor: Agencije